Вдосконалення навичок говоріння англійською мовою у вищій школі - Сапон-Аблязова , Любов Василівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
Метою статті є представлення практичного досвіду та методичних рекомендацій у проведенні міні-презентацій, як навчальної вправи для розвитку такого виду мовленнєвої діяльності, як говоріння у студентів вищих навчальних закладів немовного спрямування. Актуальність дослідження визначається тим, що останнім часом в Україні зростає потреба у фахівцях з вищою освітою, які б вільно розмовляли англійською мовою і могли б використовувати її у професійній та побутовій сфері. Це пов’язано з незмінним курсом України на європейську та євроатлантичну інтеграцію. Відповідно до цієї потреби у науково-педагогічних працівників вищої школи зростає цікавість до вивчення та застосування ефективних підходів та вправ під час проведення занять в програмі навчального курсу. Особлива увага приділяється вправам, які розвивають навички говоріння. В даній статті розглядається така вправа, як презентація. Методи, які були застосовані в розробці методичних рекомендацій: спостереження, методичний експеримент, аналіз моделювання. В статті розповідається про етапи підготовки презентації, подолання психологічних бар’єрів та важливість самовираження доповідача, розвиток критичного мислення. Результати та висновки. Проведення презентацій в межах навчального курсу, як постійної навчальної вправи, сприяє формуванню мовленнєвих компетенцій, розширенню лексичного запасу, розвитку навичок ораторської майстерності та психологічних компетенцій. Систематичне застосування вправи під назвою «Міні- презентація» на практичних заняттях з англійської мови може суттєво впливати на підвищення рівня говоріння у студентів вищої школи.