Дитяча легка атлетика в сучасності - Момот, Олена; Новік, Сергій; Кириленко, Олександр (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті охарактеризовано особистісно-орієнтоване фізичне виховання, запропоновано комплекс підходів до особистісно-орієнтованого фізичного виховання за варіативним модулем «Дитяча легка атлетика». Представлено авторську програму розвитку швидкісно-силових якостей для дітей середнього шкільного віку. Метою статті є характеристика особистісно-орієнтованого фізичного виховання за варіативним модулем «Дитяча легка атлетика». Розкрити програму розвитку швидкісно-силових якостей дітей середнього шкільного віку. Методи. Теоретичні – аналіз і узагальнення сучасної навчально-методичної літератури для з’ясування стану досліджуваної проблеми; аналізу – для аналізу та порівняння результатів дослідження; узагальнюючі – для формулювання висновків на основі теоретичних і практичних напрацювань. Результати. Результати дослідження показали, що фізичний розвиток та функціональний стан у дітей експериментальної групи на 26 % покращився в порівнянні з контрольною групою. Крім формування оптимальної рухової активності та розвитку швидкісно-силових якостей, було передбачено формування теоретичних знань у вихованців з основ спортивного тренування, впливу навантаження на організм, можливостей самостійно займатися фізичною культурою та спортом, вміння складати комплекси вправ для занять у домашніх умовах, особливості контролю над фізичним станом тощо. Висновки. Отже, можна зробити висновок про ефективність запропонованої авторської програми розвитку швидкісно-силових якостей для дітей середнього шкільного віку. За розробленою програмою у вихованців також прослідковувалася мотивація та цікавість до занять фізичною культурою та спортом, що проявилася високою активністю молоді до самовдосконалення.