Формування естрадних виконавців в умовах інноваційних педагогічних практик і культурного активізму - Кдирова, Інеш Осербаївна; Мирошниченко, Олександр Миколайович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Мета цього дослідження полягає у систематизації та аналізі сучасних наукових підходів до формування естрадних вокалістів за допомогою інноваційних педагогічних практик, а також у визначенні ключових напрямів інтеграції культурного активізму в освітній процес. У дослідженні розглянуто сучасні підходи до підготовки майбутніх співаків, що зосереджуються на використанні міждисциплінарних методик та вихованні громадянської відповідальності й патріотизму. Методологія ґрунтується на застосуванні порівняльного та системного аналізу наукових джерел, які висвітлюють інноваційні педагогічні процеси в естрадному вокалі з урахуванням міжнародного досвіду. Також використано методи синтезу для узагальнення сучасних підходів до модернізації вокальної освіти: інтерактивних технологій і цифрових інструментів, практик соціального та культурного активізму, що інтегруються в навчальний процес. Аналіз виявляє основні наукові підходи та тенденції у викладанні естрадного співу: застосування цифрових технологій у формуванні сценічних навичок, розвиток емоційного інтелекту як ключового чинника виконавської майстерності, а також залучення студентів до соціально значущих мистецьких проєктів. Новизна цього дослідження полягає у формулюванні системного підходу до виховання естрадних співаків. Підготовку вокаліста розглянуто як багатовимірний процес, у якому технічна досконалість і художня виразність тісно переплетені з вихованням громадянської свідомості. У результаті естрадний виконавець постає професійним митцем, який є носієм культурної пам’яті Українського народу та передвісником соціальних змін. Дослідження також окреслює низку викликів, пов’язаних із впровадженням інновацій у систему вокальної освіти в умовах воєнного стану, як-от технічні обмеження, зокрема нерівний доступ до цифрових ресурсів. Важливими є й соціокультурні чинники, що спонукають студентів і викладачів до активістських практик, які підтримують ціннісні орієнтації суспільства. Подальші розвідки можна спрямувати на детальний аналіз ефективності конкретних інноваційних технологій у процесі підготовки естрадних співаків, а також на розробку методик оцінювання вокальних результатів і рівня залученості студентів до культурно-мистецької діяльності та активізму.