Методологічні засади реалізації інноваційних проєктів у сфері фізичної культури і спорту - Лапицький, Віталій Олександрович; Дубовой, Олександр Володимирович; Міщенко, Олександр Володимирович; Дубовой, Володимир Володимирович; Сіпакова, Дар’я Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація. У статті розкрито та науково обґрунтовано методологічні засади реалізації інноваційних проєктів у сфері фізичної культури і спорту. Актуальність дослідження зумовлена динамічним розвитком спортивної індустрії та нагальною потребою в систематизації підходів до впровадження інновацій для підвищення ефективності тренувальних процесів, вдосконалення спортивного менеджменту та залучення широких верств населення до активного способу життя. Незважаючи на значну кількість публікацій, недостатньо уваги приділяється саме методичному інструментарію, що призводить до неефективного та хаотичного впровадження інновацій. Метою роботи є розробка комплексної методики управління інноваційними проєктами, що поєднує фундаментальні наукові концепції з практичними інструментами, враховуючи специфіку галузі. Для досягнення поставленої мети було використано комплекс теоретичних та емпіричних методів. Теоретичний аналіз, синтез та узагальнення дозволили систематизувати існуючі наукові знання, а системний підхід забезпечив цілісний розгляд інноваційного проєкту як керованої системи. Емпірична частина, представлена у вигляді моделювання гіпотетичного кейсу, дозволила ілюструвати практичну реалізацію теоретичних положень. Результати дослідження представляють собою покрокову методику реалізації інноваційного проєкту, яка складається з чотирьох основних етапів: ініціації, планування, впровадження та оцінки. Запропоновано систему критеріїв для оцінки ефективності, що охоплює не лише фінансові, а й соціальні, технологічні та спортивно-педагогічні показники. На основі моделювання проєкту з впровадження персоналізованих тренувань доведено, що використання науково обґрунтованих методичних основ дозволяє значно підвищити економічну (зростання прибутку на 52%), соціальну (зростання відвідуваності на 67%) та спортивну (зростання ефективності до 85%) ефективність. Висновки підтверджують, що успішність інноваційного проєкту залежить від наявності чіткої мети, підтримки інноваційної культури, кваліфікованої команди та постійної орієнтації на потреби споживача.