Теоретико-методологічні основи формування ігрової стратегії у командних видах спорту - Гончаренко, Володимир Іванович; Дубовой, Володимир Володимирович; Брусак, Олександр Михайлович; Сіпакова, Дар’я Олександрівна; Шинкарьов, Сергій Іванович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація. Сучасний професійний спорт вимагає не лише високого рівня фізичної та технічної підготовки, але й глибокого розуміння ігрових стратегій, їх розробки та ефективної реалізації. Незважаючи на значну кількість досліджень, у спортивній науці бракує уніфікованих методичних підходів до аналізу ігрової діяльності, що ускладнює об’єктивну оцінку ефективності різних стратегій. Це зумовлює актуальність даного дослідження. Мета – теоретично обґрунтувати, а також розробити та експериментально апробувати методичні засади формування ігрової стратегії у командних видах спорту на основі системного аналізу ігрової діяльності спортсменів. Для реалізації поставлених завдань було використано комплекс наукових методів. Теоретичний аналіз та синтез дозволили вивчити та систематизувати існуючі наукові джерела. Педагогічне спостереження за ігровою діяльністю спортсменів. Ігрове моделювання дало можливість вивчити взаємодію гравців та ефективність стратегічних рішень у контрольованих умовах. Крім того, були використані методи математичної статистики для кількісного аналізу зібраних показників. Результати. В рамках експериментальної апробації розробленої методики було проведено порівняльний аналіз ігрової діяльності двох футбольних команд: команда ДЮФШ «Динамо» ім. В. Лобановського (м. Київ), яка сповідує стратегію «контролю м’яча», та команда ДЮСШ «Зміна» (м. Київ), що використовує стратегію «контратакувальної гри». Аналіз трьох матчів продемонстрував, що команда ДЮФШ «Динамо» домінувала за ключовими показниками, пов’язаними з контролем м’яча (відсоток володіння, кількість передач, ударів по воротах). Однак, незважаючи на значну статистичну перевагу, кінцевий результат матчів виявився рівним. Це переконливо доводить, що кількісні показники самі по собі не є вичерпними для оцінки ефективності ігрової стратегії і вимагають більш глибокого аналізу. Висновки. У ході дослідження було проаналізовано та систематизовано ключові теоретичні підходи до розуміння сутності ігрової стратегії та тактики. Обґрунтовано необхідність комплексного підходу до аналізу ігрової діяльності, який включає як кількісні, так і якісні показники. На основі отриманих даних була розроблена та експериментально апробована комплексна трикомпонентна модель аналізу ігрової стратегії, що дозволяє всебічно оцінювати ігрову діяльність спортсменів. Доведено, що ефективність ігрової стратегії не завжди залежить від переваги за статистичними показниками, а часто визначається раціональністю та своєчасністю тактичних рішень, спрямованих на реалізацію гольових моментів.