Реалізація принципів освітньої діяльності в авторській «Школі гуманітарної праці» Херсонської обласної ради - Бутенко, Наталія Іванівна; Спринь, Олександр Борисович; Мороз, Тетяна Семенівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: В умовах сьогодення заклади освіти мають багато ключових завдань, які необхідно успішно вирішувати. Освітяни практики та науковці у пошуку шляхів для ефективного реформування закладів на основі оновленої законодавчої бази та нововведень в системі освіти. Запорукою успішного вирішення цієї проблеми є вивчення, аналіз та узагальнення досвіду організації освітнього процесу українських авторських шкіл. Там завжди є якесь авторське нововведення творчого прояву управлінця закладу, або колективу однодумців. Історія шкільництва багата на прояви інновацій в освітньому процесі, які випереджали час змін в системі освіти України. Досвід окремих авторських шкіл досить грунтовно вивчений дослідниками в галузі педагогіки, популяризується в наукових та науково-популярних виданнях, впроваджується в освітянську практику, зокрема, це школа В.Сухомлинського, О.Захаренка, І.Ткаченка, М.Гузика, К. Голобородька. Час змінює суспільство, змінюються завдання підготовки громадян до розбудови держави, тому актуальною є проблема вивчення та узагальнення досвіду сучасних авторських шкіл, які у важких умовах карантину та повномасштабної війни продовжують свою творчу, новаторську діяльність. Особливо важкі умови переживають навчальні заклади півдня України, зокрема, Херсонщина. Серед таких закладів варто зазначити «Школу гуманітарної праці» Херсонської громади. Метою нашого дослідження є вивчення реалізації принципів освіти в цьому авторському закладі. Принципи освіти є тим основоположним початком , якого мають дотримуватися усі заклади системи освіти, але кожен має свої особливості їх реалізації. Школа гуманітарної праці тридцять років накопичує такий досвід, постійно оновлюючи та вдосконалюючи освітній процес. Ключові слова: принципи освіти, педагогічний досвід, педагогічна творчість, гармонійна особистість, освітній комплекс, школа гуманітарної праці.