Сучасні підходи до підготовки вчителів в КНР: виклики та інновації мистецько-педагогічної освіти - Котова, Анна Володимирівна; Ленська, Олена Олегівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті проаналізовано особливості професійної підготовки майбутніх учителів мистецьких дисциплін у Китайській Народній Республіці в умовах модернізації освітньої системи. Наголошено, що мистецький компонент посідає провідне місце в освітньому просторі КНР, адже він розглядається як чинник розвитку культурної ідентичності та водночас як засіб оновлення сучасного культурного середовища. Увага акцентується насамперед на музичному та хореографічному напрямах, що зумовлено специфікою національного менталітету, зорієнтованого на гармонійність, естетичну чутливість та поетичне світосприйняття. Встановлено, що саме на початковому й середньому етапах навчання формується естетична свідомість учнів, розвивається їхня уява, креативність та здатність до художнього самовираження, що обумовлює особливу роль учителя мистецтва як провідника культурних ідей та нових освітніх практик. Окреслено трансформацію освітніх стандартів, що вимагають від майбутніх педагогів відмови від традиційних методів імітації та демонстрації на користь проєктного, інтегрованого та особистісно орієнтованого навчання. Виокремлено ключові складові професійної підготовки: загальнопедагогічний блок, знання особливостей роботи з молодшими школярами, спеціальна мистецько-педагогічна підготовка, а також цифрова грамотність. Важливим акцентом виступає поєднання традиційних педагогічних цінностей із сучасними тенденціями, серед яких онлайн-освіта, застосування цифрових технологій та використання інтерактивних методів. Зазначено, що сучасний китайський учитель мистецтва має володіти високим рівнем професійної та емоційної компетентності, здатністю аналізувати художні твори, інтегрувати різні види мистецтва й використовувати цифрові інструменти у творчій діяльності. Підкреслюється значення естетичного виховання школярів через музику, хореографію, національні культурні практики та нові форми цифрового мистецтва. Виявлено, що цілеспрямоване занурення учнів у мистецькі види діяльності сприяє розвитку стійких естетичних інтересів, формуванню ціннісних орієнтацій та профілактиці ризиків девіантної поведінки. Таким чином, мистецька освіта у КНР виконує багатофункціональну роль: від збереження культурної спадщини й підтримки творчої молоді до впровадження інноваційних педагогічних технологій. Отримані результати дають можливість визначити підходи, які можна адаптувати у вітчизняній освітній практиці для удосконалення підготовки майбутніх учителів мистецьких дисциплін.