Формування у студентів іншомовної професійно орієнтованої комунікативної компетентності з використанням інтернет-ресурсів - Вязова, Рита Василівна; Юдіна, Ольга Володимирівна; Хомяк, Лілія Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті розглянуто питання сутності інформаційно-комунікаційних технологій у процесі виклaдaння iнoземнoї мoви. Проаналізовано методичні та дидактичні основи формування професійно-орієнтованої комунікативної компетентності студентів з використанням інтернет-джерел. Швидкі та радикальні зміни, які відбуваються в сучасному українському суспільстві під впливом інформатизації зумовили актуальність дослідження. Сучасна система освіти потребує інноваційного підходу до швидкого та ефективного оволодіння іноземними мовами. Впровадження комп’ютерних технологій, на сьогоднішній день, посідає провідне місце у навчальному процесі. Принципи наочності, доступності, диференційованого підходу у навчанні реалізуються за допомогою використання комп’ютерних технологій. Дані принципи є основою оволодіння іноземною мовою, оскільки сприяють розвитку особистості кожного окремого студента у межах навчального процесу. Використання віртуальних ресурсів та веб-автентичних матеріалів при вивченні іноземних мов мотивує навчання, надає можливість викладачеві застосовувати індивідуальний підхід, підвищує інформованість щодо інших мов та культур, сприяє розвитку самостійності студентів, пропонує автентичний та актуальний матеріал. Комп’ютерні технології сприяють не тільки розвитку самостійності, творчих здібностей, а й дозволяють змінити саму технологію надання освітніх послуг. Ефективність використання комп’ютерних технологій у вивченні іноземної мови залежить не тільки від чіткого визначення її місця в освітньому процесі, а й від того, наскільки раціонально організовано структуру заняття, наскільки навчальні можливості співвідносяться з навчальними завданнями. Сучасні інформаційні технології мають бути ефективним інструментом, який полегшить засвоєння знань, зробить навчання інтерактивним, комунікативно спрямованим, цікавим, наочним, індивідуальним.