Інтеграція зарубіжного досвіду професійної підготовки психологів до роботи з дітьми в екстремальних умовах - Карпенко, Ангеліна Андріївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Стаття присвячена аналізу та інтеграції зарубіжного досвіду професійної підготовки психологів до роботи з дітьми в екстремальних умовах. Актуальність інтеграції зарубіжного досвіду в професійну підготовку психологів для роботи в екстремальних умовах, що зумовлена глобальними тенденціями та нагальними потребами України, історично реалізовувалась трьома принципово різними шляхами: інтеграцією, імплементацією та інвазією. Мета роботи – вивчити та проаналізувати досвід світової педагогічної практики професійної підготовки психологів до роботи з дітьми в екстремальних умовах для визначення ефективних умов підготовки фахівців та їх інтеграції в систему вищої освіти України. Для досягнення мети дослідження було використано комплекс методів, що включає теоретичний аналіз, синтез, порівняння, а також систематизацію і узагальнення даних, отриманих з наукових публікацій, освітніх програм та практичного досвіду провідних світових центрів. Особлива увага приділяється порівняльному аналізу підходів, що використовуються в Ізраїлі, США та країнах Європейського Союзу, які мають значний досвід роботи з наслідками травматичних подій. Результати дослідження свідчать, що існуючі в Україні підходи до підготовки психологів часто є фрагментарними та не завжди враховують специфіку роботи з дитячою травмою. Виділено три принципово відмінні способи запозичення зарубіжного досвіду: інтеграція, імплементація та інвазія. Обґрунтовано, що лише інтеграція, яка передбачає не просто перенесення, а адаптацію та синтез зарубіжних моделей із унікальним українським контекстом, є найефективнішим шляхом. Дослідження дозволило зробити висновки, які полягають в тому, що майбутнє психологічної освіти в Україні пов’язане не з простою реплікацією зарубіжного досвіду, а з розробкою самобутньої інтегрованої моделі професійної підготовки. Така модель має відповідати глобальним вимогам та стандартам, одночасно інкорпоруючи унікальний український соціокультурний контекст. Саме такий підхід забезпечить формування висококваліфікованих фахівців, які будуть не лише конкурентоспроможними на міжнародному ринку праці, а й максимально ефективними для українського суспільства в умовах кризових і трансформаційних змін.