Моніторинг якості освіти у вищій школі як інструмент стратегічного управління - Швець, Оксана Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті проаналізовано важливість забезпечення якості освіти у закладі вищої освіти. Акцентовано увагу, що якість освіти слід розглядати крізь призму її відповідності запитам споживачів, оскільки такі запити нерідко є лише відображенням загальних суспільних тенденцій, що породжують слабкість демократичних процедур, тому створення ефективної системи моніторингу стає надзвичайно складним завданням. Наголошено, що ключову роль у цьому відіграє моніторинг якості освіти. Визначено мету моніторингу (забезпечити зворотний зв’язок для всіх учасників освітнього процесу, що дозволяє вносити чіткі та послідовні зміни в реалізацію освітньої програми задля покращення її результатів), структуру моніторингу (аналіз, оцінку та прогнозування освітніх процесів; методи збирання і обробки релевантної інформації; формування рекомендацій для корекції освітньої чи інших видів діяльності в закладі вищої освіти), завдання моніторингу якості освіти на рівні ЗВО, принципи моніторингу якості освіти (систематичність, системність, доцільність, об’єктивність, прозорість, відк-ритість, безпеку персональних даних та своєчасність), об’єкти та учасники моніторингу у закладі вищої освіти. Зауважено, що моніторингу сприяє створенню комплексної системи управління якістю освіти, його ефективність залежить від чіткості критеріїв та повноти отриманих даних. Наголошено, що під час проведення моніторингу важливо розрізняти реальну політику відкритості ЗВО та практики недобросовісного самопіару. Представлено рекомендації щодо організації моніторингу якості вищої освіти (відкритість ЗВО перед суспільством через сайт закладу, забезпечення безперервності моніторингу, врахування можлиих суперечностей між процедурами, які номінально спрямовані на забезпечення якості освіти та реалізацію права людини на здобуття освіти, процедура моніторингу повинна мати здатність не лише давати об’єктивну оцінку рівню якості освіти в конкретному ЗВО, а й аналізувати загальну ефективність урядової політики щодо галузі вищої освіти, популяризація академічної доброчесності). Ключові слова: моніторинг, якість освіти, здобувач вищої освіти, заклад вищої освіти, моніторингові дослідження, сектор моніторингу якості освіти.