Формування професійно-проєктної культури майбутнього педагога у сфері дизайну: інтеграція маркетингу та мистецьких практик - Штайнер, Тетяна Віталіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті розглянуто особливості формування професійно-проєктної культури майбутнього педагога у сфері дизайну в умовах інтеграції мистецької, дизайнерської та педагогічної підготовки. Метою дослідження є визначення структурних компонентів і функціональних зв’язків професійно-проєктної культури, обґрунтування методичних засад її розвитку та аналіз ролі інтеграції маркетингових стратегій у професійну підготовку, а також виявлення практичних ефектів впровадження таких підходів в освітній процес. Методи дослідження охоплюють аналіз наукових джерел із проблематики професійної освіти й дизайну, узагальнення сучасних підходів до формування компетентностей, системно-структурний аналіз взаємозв’язків між когнітивним, діяльнісним, ціннісним та особистісним компонентами культури, а також порівняльний аналіз результатів студентських проєктів різних типів. У процесі дослідження встановлено, що проєктно-виробнича, соціокультурна та навчально-освітня сфери є ключовими у становленні професійно-проєктної культури, забезпечуючи цілісне поєднання знань, практичних умінь, етичних орієнтирів та особистісних якостей, що є необхідними для ефективної діяльності в сфері дизайну та освіти. Результати свідчать, що інтеграція мистецьких і дизайнерських компетентностей із педагогічними та маркетинговими підходами сприяє формуванню інноваційного мислення, креативності, підприємницької культури, саморефлексії та здатності ефективно реалізовувати педагогічні, освітні та творчі проєкти. Висновки підкреслюють значущість професійно-проєктної культури як чинника підготовки конкурентоспроможного фахівця нового покоління, здатного до самореалізації, критичного мислення та продуктивної взаємодії в освітньо-культурному середовищі, а також її важливість для формування інтегрованого, кросдисциплінарного підходу у дизайні та педагогіці.