Сучасні підходи до соціальної роботи з підлітками в умовах суспільних змін - Дорошенко, Анжела Павлівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Підлітковий вік посідає особливе місце у процесі соціалізації особистості, оскільки саме в цей період формується ідентичність, ціннісні орієнтації та соціальні компетентності. Сучасні суспільні трансформації, спричинені воєнними діями, економічною нестабільністю та цифровізацією освітнього простору, суттєво впливають на становлення молодого покоління. У результаті підлітки виявляються у ситуації підвищеної психологічної вразливості, зіштовхуються з труднощами адаптації, відчуттям втрати безпеки, ризиками соціальної ізоляції та емоційного виснаження. У статті розглянуто сучасні підходи до соціальної роботи з підлітками в умовах суспільних змін та викликів, зумовлених війною, вимушеним переміщенням і соціальною нестабільністю. Мета статті полягає у виявленні ключових аспектів адаптації соціальних програм і практик підтримки підлітків в Україні у кризових ситуаціях. Дослідження спирається на якісні дані онлайн-програми соціальної підготовки лідерів підліткового середовища, у якій взяли участь 122 особи, з яких 48 надали розгорнуті письмові відповіді. Використано методи аналізу та інтерпретації наративів учасників, системний і порівняльний підходи. У статті визначено п’ять ключових напрямів роботи: забезпечення безперервності підтримки в умовах перерваних соціальних зв’язків; формування нових спільнот підлітків, у тому числі внутрішньо переміщених осіб; розвиток адаптивної творчості у створенні соціальних ресурсів; посилення лідерських компетентностей у кризових умовах; поглиблення духовних і ціннісних орієнтирів підлітків. Показано, що соціальна робота в таких умовах потребує поєднання гнучкості та структурованості, уваги до травматичного досвіду та включення сім’ї у процес підтримки. Отримані результати мають значення для розробки нових моделей соціальної роботи з молоддю в Україні, а також можуть бути використані міжнародними організаціями, що працюють у сфері соціальної політики, освіти й захисту дітей.