Інноваційні підходи до формування критичного мислення у здобувачів освіти в умовах цифрового навчального середовища - Житницька, Анастасія Анатоліївна; Хміль, Наталія Анатоліївна; Гриценко, Андрій Петрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Освітній процес зазнає трансформації під впливом цифровізації, що визначає нові вимоги до розвитку когнітивних і комунікативних компетентностей учнів. У контексті зростання обсягу інформації та зміни форм соціальної взаємодії критичне мислення набуває статусу базової компетентності, яка забезпечує здатність до аналізу, аргументованого прийняття рішень та продуктивної освітньої діяльності. Метою дослідження є аналіз інноваційних підходів до формування критичного мислення здобувачів освіти шляхом інтеграції цифрових інструментів, адаптивних систем навчання та інтерактивних форм організації освітньої діяльності, а також визначення їхнього впливу на розвиток когнітивної автономії та навчальної мотивації. Методи. Дослідження базуються на системному аналізі наукових джерел, педагогічному моделюванні, методі експертних оцінок й елементах педагогічного експерименту. Для перевірки гіпотез застосовано анкетування, спостереження, контент-аналіз і статистичну обробку даних. Поєднання якісних і кількісних методів забезпечило достовірність та репрезентативність результатів. Результати. Встановлено, що застосування цифрових освітніх платформ, гейміфікаційних механізмів і проблемно-орієнтованого навчання сприяє розвитку навичок аналізу, синтезу й оцінювання інформації. Залучення здобувачів освіти до проєктної діяльності та онлайн-колаборацій формує їхню комунікативну компетентність, інформаційну грамотність і здатність працювати в міждисциплінарних командах. Адаптивні системи навчання підвищують рівень мотивації та стимулюють когнітивну активність здобувачів освіти. Експериментальні дані підтвердили ефективність методів, які поєднують індивідуалізацію навчальних траєкторій із груповими формами роботи. Технології, спрямовані на розвиток рефлексії, забезпечують формування умінь оцінювати власні дії та приймати обґрунтовані рішення. Висновки. Інноваційні педагогічні стратегії, інтегровані з цифровими ресурсами, створюють умови для ефективного розвитку критичного мислення здобувачів освіти. Поєднання технологічних засобів із дидактичною творчістю забезпечує формування когнітивної автономії, інформаційної грамотності та соціальної відповідальності. Отримані результати підтверджують доцільність подальшої розробки педагогічних моделей, які гармонійно поєднують технологічний і гуманістичний компоненти освіти та спрямовані на підготовку здобувачів освіти до діяльності в інформаційно насиченому середовищі.