Освітня інклюзія в онлайн-середовищі як фактор успішної соціалізації дітей з особливими освітніми потребами - Кас’яненко, Оксана Миколаївна; Волотовська, Тетяна Павлівна; Станкевич-Волосянчук, Оксана Ігорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Соціалізація є ключовою передумовою розвитку дитини, адже передбачає засвоєння багатого суспільного досвіду, який вона опановує поступово, проходячи низку послідовних етапів. Дитина з особливими освітніми потребами може їх вдало подолати лише за умов доступного освітнього середовища. Метою статті було розкрити специфіку реалізації інклюзивного дистанційного навчання та обґрунтувати його роль як важливого чинника успішної соціалізації дітей з особливими освітніми потребами. Основні методи дослідження охоплювали аналіз наукової літератури, синтез та узагальнення отриманих даних. Результати. Зауважено, що організація освітнього процесу в дистанційному форматі з урахуванням інклюзивних принципів потребує цілісного підходу, який поєднує педагогічну гнучкість, технологічну грамотність і чутливість до індивідуальних потреб кожного здобувача освіти. Визначено основні критерії, на яких ґрунтується ефективне впровадження інклюзії, зокрема індивідуальний підхід, психологічний супровід, гарантування колективної взаємодії, формування безпечного освітнього середовища. Одним із головних чинників успішного проведення онлайн-уроків є продумане планування змісту та організаційних форм освітньої діяльності, беручи до уваги індивідуальні харакеристики розвитку учнів. Під час онлайн-навчання важливо надавати дітям з особливими освітніми потребами адаптовані візуальні матеріали – презентації, відео, короткі анімації тощо. Вони слугують ключем до розуміння навчальних завдань і знижують когнітивне навантаження. Розглянуто приклади цифрових інструментів, які сприяють комунікації в онлайн-середовищі, зокрема вебсервіси для створення адаптованих навчальних матеріалів (Canva), платформи для зворотного звʼязку, синхронної взаємодії та групових занять (Zoom, Google Classroom), віртуальні дошки (Padlet). Окремо окреслено педагогічні умови та практичні шляхи підвищення ефективності соціалізації дітей з особливими потребами в інклюзивному онлайн-середовищі: індивідуалізацію навчання, активне використання синхронних і асинхронних форматів навчання, допомога асистента вчителя, психологічний супровід учнів та їхніх родин. У висновках зазначено, що комплексне поєднання педагогічної підтримки, адаптованих навчальних матеріалів та інтерактивної взаємодії є ключовим аспектом вдалої соціалізації дітей в інклюзивному середовищі. Дієве впровадження інклюзивних підходів в онлайн-освіту є важливим фактором успішної адптації дітей з особливими освітніми потребами та забезпечення їхнього рівноправного доступу до якісних освітніх послуг.