Динаміка морфофункціональних показників жінок першого періоду зрілого віку під впливом самостійних фізкультурно-оздоровчих занять - Дзюба, Людмила Василівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті представлено результати впливу програми самостійних фізкультурно-оздоровчих занять на морфофункціональні показники жінок першого періоду зрілого віку, які займаються переважно розумовою працею. Експеримент тривав з вересня 2024 по серпень 2025 року за участю 47 жінок віком 25–35 років. Мета: визначити вплив програми самостійних фізкультурно-оздоровчих занять на морфофункціональні показники жінок першого періоду зрілого віку. Для досягнення мети застосовано методи: антропометричні вимірювання, фізіологічні тести (ЧСС, проби Штанге і Генча, вимірювання артеріального тиску), розрахунок індексу рівня фізичного стану (ІРФС), методи математичної статистики. Результати. Організаційно-методична побудова програми ґрунтувалася на принципах поетапності, варіативності та доступності, включала комплекси ранкової гімнастики, фізкультурні паузи протягом робочого дня та вечірні тренування різного спрямування (силові, аеробні, йога). Для підтримки регулярності занять було створено онлайн-платформу з відеоуроками та «Щоденник здоров’я» для самоконтролю. Отримані результати свідчать про достовірне зниження ЧСС у спокої, підвищення ІРФС, збільшення часу затримки дихання у пробах Штанге і Генча. Показники маси тіла та артеріального тиску продемонстрували позитивні, але статистично недостовірні зміни. Загалом зафіксовано покращення функціонального стану серцево-судинної та дихальної систем. Наукова новизна роботи полягає у комплексній оцінці впливу самостійних занять на морфофункціональний стан жінок із сидячим способом життя, а практична значущість – у можливості використання програми як доступного інструменту підтримання здоров’я та профілактики гіподинамії. Висновки підтверджують, що розроблена програма є ефективною і доступною для працівників розумової праці та жінок першого періоду зрілого віку, у яких переважає сидячий спосіб життя. Розроблема програма сприяє формуванню стійкої мотивації до рухової активності, оптимізації фізичного стану, підвищенню якості життя та забезпечує стійкий оздоровчий ефект для організму. Ключові слова: оздоровче тренування, програма, жінки 21 – 35 років, силове тренування, аеробіка, фітнес-йога, самостійна фізична активність.