Спорт та підготовка спортсменів в Україні: сутність та сучасні виклики - Улан, Аліна Миколаївна; Шевчук, Олександр Сергійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті розглянуто характерні особливості спорту в умовах війни в Україні та виклики, з якими сьогодні змушені зіштовхнутись вітчизняні спортсмени. В ході дослідження були встановлені специфічні характеристики, що притаманні сучасному спорту в Україні в період дії військового стану. Метою дослідження є вивчити та висвітлити сучасні виклики, що постали у вітчизняному спорті після повномасшатбного вторгнення в Україну. Завдання дослідження: проаналізувати та систематизувати дані про роль олімпійського спорту на національному та міжнародному рівнях у сучасному світі; визначити та встановити проблеми, що виникли в українському спорті від початку військового вторгнення на теориторію держави. Методи дослідження: аналіз та узагальнення науково-методичної літератури та матеріалів мережі Інтернет, метод синтезу та аналізу, соціологічні методи досілдження (бесіда зі спортсменами та тренерами з різних видів спорту). Результати дослідження показали, що війна призвела до масштабних втрат у спортивній інфраструктурі, відтоку спортсменів та тренерів за кордон, припинення офіційних змагань в Україні, а також до психологічних проблем серед атлетів. Водночас підкреслено, що олімпійський спорт виконує важливу стабілізаційну та інтеграційну функцію, зберігаючи міжнародний імідж країни, сприяючи єдності нації та підтримуючи морально-психологічний стан суспільства. Висновки. Встановлено, що для сучасного олімпійського спорту в Україні характерні організаційні, інфраструктурні, соціально-психологічні виклики. Незважаючи на кризові умови, спорт залишається засобом популяризації гуманістичних цінностей, символом стійкості та боротьби за національну ідентичність. Перспективою подальших досліджень є наукові пошуки вирішення проблеми занять спортом, зокрема футболом, внутрішньопереміщеними особами в межах України: особливостей організації підготовки та соціальної адаптації дітей даної категорії населення засобами спорту та олімпійської освіти. Ключові слова: олімпійські цінності, олімпійський спорт, професійний спорт, багаторічна підготовка, футбол, змагання, соціальна адаптація, воєнний стан.