Формування професійної ідентичності курсантів вищих військових навчальних закладів - Макух, Дмитро Дмитрович; Андерсон, Герман Георгійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
Стаття присвячена дослідженню комплексного процесу формування професійної ідентичності курсантів під час їхнього навчання у вищих військових навчальних закладах (ВВНЗ). Мета цієї роботи – вивчення та аналіз процесів, що сприяють формуванню професійної ідентичності курсантів. У дослідженні використано такі методи, як аналіз, синтез, узагальнення. У результатах дослідження розглянуто ключові аспекти, що впливають на цей процес: психологічні, освітні, соціальні та мотиваційні. Проаналізовано теоретичні підходи до формування професійної ідентичності, вивчено психологічні чинники, які сприяють розвитку самосвідомості та емоційної стійкості курсантів, оцінено освітні методики й програми, що забезпечують ефективне засвоєння знань і навичок. Особлива увага приділена ролі соціального середовища, наставництва та мотиваційних чинників у формуванні професійної ідентичності. Визначено етапи формування професійної ідентичності курсантів. Виокремлено низку викликів щодо формування професійної ідентичності курсантів. Доведено, що інтерактивні методи навчання, такі як рольові ігри, симуляції та ситуативні завдання, значно підвищують ефективність підготовки курсантів, сприяючи розвитку їхніх практичних навичок та професійної ідентичності. Також досліджено вплив зовнішніх соціально-політичних та економічних умов. На основі отриманих результатів розроблено рекомендації щодо вдосконалення системи підготовки курсантів у ВВНЗ для підвищення їхньої професійної компетентності та готовності до виконання службових обов’язків у сучасних умовах. У висновках підсумовано, що формування професійної ідентичності курсантів вищих військових навчальних закладів може забезпечити високий рівень професійної підготовки майбутніх офіцерів тільки шляхом інтеграції різних аспектів складного й багатогранного навчання та виховання, що вимагають системного підходу й постійного вдосконалення.