Шляхи підвищення мотивації дітей до рухової активності у процесі формування особистої фізичної культури - Кравченко, Тетяна Петрівна; Шапран, Ольга Іллівна; Гуральчук, Валентина Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті розглядаються шляхи підвищення мотивації дітей до рухової активності в контексті формування особистої фізичної культури. Проаналізовано педагогічні умови, методи та засоби, що сприяють зацікавленості школярів фізичними вправами, розвитку ціннісного ставлення до здоров’я й активного способу життя. Вступ. Особистісно зорієнтована модель освіти, яка лежить в основі концепції Нової української школи (НУШ), ставить понад усе інтереси та здібності дітей, їх погляди, враховує потреби та особливості розвитку. Одним із завдань НУШ є створення умов для формування особистості у сучасному освітньому середовищі, у зв’язку з чим актуалізується вирішення проблеми формування особистої фізичної культури школярів. Наразі проведено чимало досліджень, які стосуються особливостей формування мотивації до занять фізичною культурою і спортом школярів різних вікових груп. Однак дослідження, які присвячені підвищенню мотивації підлітків у процесі формування особистої фізичної культури, потребують наукового обґрунтування сучасних підходів у відповідності до реформування системи освіти в умовах НУШ. Мета дослідження - визначити шляхи підвищення мотивації до рухової активності у процесі формування особистої фізичної культури учнів. Методи дослідження: аналіз та узагальнення науково-методичної літератури, узагальнення, опитування, методи математичної статистики. Контингент досліджувальних. У дослідженні взяли участь 66 вчителів фізичної культури Дніпропетровської області, з них 21 - вищої категорії, 38 - 1 категорії, 7 - без категорії. Результати дослідження. Анкетування вчителів фізичної культури показало, що для підвищення мотивації 70,5% вчителів визнали необхідність застосування сучасних засобів фізичного виховання; 55,3% - покращення рівня знань учнів; 53,1% - застосування методів організації навчальної діяльності; 51,6% - участь дітей у різних сучасних формах роботи з фізичного виховання; 47,1% - залучення батьків до фізкультурно-спортивної діяльності. Висновки. Проведено аналіз сучасних форм, засобів та методів, які сприяють підвищенню мотивації в процесі формування особистої фізичної культури, що потребує необхідних професійних умінь і навичок вчителя, здатних творчо і активно мислити, самостійно впроваджувати нові ідеї та технології навчання та виховання. У дослідженні визначено шляхи підвищення мотивації до занять фізичною культурою і спортом у процесі формування особистої культури. Ключові слова: мотивація, підлітки, особистість, фізична культура, інтерактивні методи.