Комунікаційний клімат: чинник оцінки організаційних умов корпоративних комунікацій у фітнес-організаціях - Іванов, Олексій Сергійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Мета дослідження полягає у діагностиці поточного стану комунікаційного клімату у фітнес-організаціях та оцінці його впливу на організаційні умови забезпечення ефективності внутрішньої комунікації. Методи. Було застосовано методи системного та порівняльного аналізу наукової літератури, а також кількісний метод збору даних – анкетування. В емпіричному дослідженні взяли участь 106 респондентів – співробітників фітнес-організацій. Отримані дані були оброблені за допомогою методів математичної статистики з розрахунком частотного розподілу відповідей. Результати. Встановлено, що загальний комунікаційний клімат оцінюється більшістю респондентів як «Добрий» (36,8%), проте виявлено низку критичних зон. Зокрема, найбільші проблеми зафіксовані у сфері нейтрального впливу внутрішніх комунікацій на мотивацію (34,9%) та закритості керівників (38,7% обрали «Іноді закритий»). Більшість співробітників (71,7%) отримують своєчасну і зрозумілу інформацію, що підтверджує функціональність комунікаційних каналів. Однак, лише 33,0% відчувають, що можуть здебільшого висловити свою думку, а 32,1% відчувають труднощі у комунікації з іншими відділами. Результати вказують на розрив між формальною ефективністю передачі інформації та психологічною складовою комунікаційного клімату, особливо у контексті двостороннього зв’язку та довіри. Висновки. Комунікаційний клімат у досліджуваних фітнес-організаціях є радше задовільним з позитивною динамікою у функціональних аспектах (своєчасність, повнота інформації), але потребує суттєвого покращення у соціально-психологічних параметрах (відкритість керівництва, культура зворотного зв’язку, мотиваційний вплив). Для підвищення ефективності внутрішніх комункацій необхідно впроваджувати стратегії, спрямовані на культивування довіри та заохочення двосторонньої, відкритої комунікації, що безпосередньо вплине на залученість (як підтвердили 73,6% респондентів) та лояльність персоналу. Подальші дослідження повинні зосередитися на вивченні конкретних лідерських практик, що сприяють формуванню сприятливого клімату. Ключові слова: внутрішня комунікація, комунікаційний клімат, організаційні умови, ефективність, індустрія фітнесу, залученість персоналу, зворотний зв’язок.