Методика ансамблевого музикування як засіб розвитку емоційного інтелекту та соціалізації дітей з порушеннями адаптації і мовлення - Стожок, Алла Вікторівна; Теплова, Олена Юріївна; Горожанкіна, Оксана Юріївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Актуальність дослідження зумовлено необхідністю пошуку інноваційних засобів корекційно-розвивальної роботи з дітьми, які мають порушення адаптації та мовлення. У сучасних умовах інклюзивної освіти виникає необхідність у методиках, що одночасно сприяють емоційному розвитку, формуванню комунікативних умінь і гармонійній соціалізації. Ансамблеве музикування як форма колективної музичної діяльності доводить свою ефективність завдяки інтеграції пізнавальних, емоційних і соціальних компонентів, що робить його універсальним знаряддям педагогічної та терапевтичної практики. Мета статті полягає у з’ясуванні потенціалу ансамблевого музикування як інструменту розвитку емоційного інтелекту та засобу соціальної інтеграції дітей з труднощами адаптації й мовленнєвими порушеннями. Методологія дослідження ґрунтувалася на міждисциплінарній практиці, що поєднала психолого-педагогічний, музикотерапевтичний і корекційний аналіз. Застосовано теоретичне узагальнення, порівняльний аналіз сучасних практик інклюзивної освіти, систематизацію емпіричних даних щодо впливу ансамблевого музикування на когнітивний та емоційний розвиток дітей. Результати дослідження показали, що ансамблеве музикування стимулює вираження емоцій, формує навички співпраці, розвиває здатність до емпатії, сприяє комунікативній активності та компенсує мовленнєві бар’єри. Виявлено, що систематичні заняття позитивно впливають на концентрацію уваги, пам’ять, пізнавальну активність і знижують рівень соціальної ізоляції. Висновки. Ансамблеве музикування є дієвим інструментом формування емоційного інтелекту і соціальних компетенцій, однак його широке впровадження ускладнюється кадровим дефіцитом, методичною фрагментарністю та обмеженістю матеріальної бази. Перспективи подальших досліджень вбачаються у поглибленому вивченні нейропсихологічних механізмів впливу музичної взаємодії, розробленні стандартизованих програм для різних категорій дітей з особливими освітніми потребами та інтеграції ансамблевого музикування з цифровими освітніми технологіями для підвищення його результативності.