Щодо ролі вищої освіти в інтеграції України в європейський освітній простір - Михайленко, Світлана Іванівна; Мирошниченко, Наталія Олександрівна; Гах, Роман Васильович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
Україна має чудовий науковий потенціал, відповідно до європейських стандартів ЄС понад 70% населення мають вищу освіту, але, незважаючи на це, ресурсний та інтелектуальний потенціал вітчизняної вищої освіти не використовується повною мірою суспільством та економікою. Метою роботи є визначення сутності та ролі вищої освіти в сучасному суспільстві в контексті інтеграції України в європейський освітній простір. Також наведено історію становлення та розвитку європейського освітнього простору в тому вигляді, який є наразі. У ході проведення дослідження було висвітлено ключові вимоги Болонської декларації, які є обов’язковими до виконання всіма учасниками. Україна ще не досягла еталонного рівня вищої освіти, тому що має певні проблемні аспекти, а саме: високий відсоток міграції працездатного населення та молоді; відсутність почуття безпеки, що унеможливлює отримання якісної освіти в належних умовах; низьку вмотивованість здобувачів вищої освіти та викладачів до надання і сприйняття знань тощо. У статті було використано графічний метод та метод систематизації інформації. Наведено статистику відносно кількості студентів з України в закладах вищої освіти Польщі. Основною причиною, чому українські здобувачі освіти вибирають європейські заклади вищої освіти, є вихід із власної зони комфорту, отримання диплому європейського університету, що в кінцевому результаті дає можливість пошуку більш перспективних видів робіт із гідною заробітною платою. З огляду на зазначені вище проблеми було запропоновано заходи, метою яких є пришвидшення процесу інтеграції України в європейський освітній простір. Такий комплекс заходів стосується рівнів вищої освіти, освітньої політики загалом, наукових досліджень, засад післядипломної та безперервної освіти й у разі ефективної реалізації зможе запустити інтеграційні процеси в короткостроковий період. Тож ефективне реформування вітчизняної системи вищої освіти допоможе стабілізувати освітню галузь в Україні, а також розширить сферу наукової взаємодії та кооперації.