Вплив функціональних тренувань на показники фізичного стану чоловіків першого періоду зрілого віку - Довгич, Олександр Олександрович; Івчатова, Тетяна Віталіївна; Кенсицька, Ірина Леонідівна; Ужвенко, Вікторія Анатоліївна; Храпов, Сергій Сергійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Мета дослідження – науково обґрунтувати та експериментально перевірити ефективність програми функціональних тренувань для покращення показників фізичного стану чоловіків першого періоду зрілого віку (22–35 років). Матеріали та методи. У дослідженні взяли участь 28 чоловіків віком 23,7 ± 1,7 року, які регулярно відвідували функціональні тренування на базі фітнес-клубу Sport Life. Експеримент тривав 16 тижнів і складався з трьох етапів: констатувального, формувального та контрольного. Комплекс занять реалізовувався тричі на тиждень і включав вправи з власною вагою, гантелями, медболами, еспандерами, петлями TRX, гирями та іншими засобами функціонального тренінгу. Для оцінки ефективності програми застосовано антропометричні, функціональні, тестові та статистичні методи. Результати. Після завершення програми зафіксовано достовірні позитивні зміни у більшості показників фізичного розвитку та підготовленості. Вірогідно зросли показники м’язової маси (+7,8 %, p < 0,05), обхвату плеча (+7,9 %, p < 0,05), станової сили тулуба (+11,2 %, p < 0,05), кистьової сили правої та лівої руки (+7,4 % та +11,4 % відповідно, p < 0,05). Динаміка результатів тестування рухових якостей засвідчила достовірне покращення витривалості (–7,8 % часу на дистанції 3000 м), спритності (–12 % у човниковому бігу 4×9 м), швидкісно-силових здібностей (+9,5 % у стрибку з місця), гнучкості (+63,2 %) та м’язової витривалості тулуба (+29,8 %). Висновки. Запропонована програма функціональних тренувань є ефективним засобом підвищення показників фізичного стану чоловіків першого зрілого віку. Її структурована побудова (адаптаційний, розвивальний, функціональний, інтеграційний етапи) забезпечує безпечне прогресування навантаження, сприяє розвитку основних фізичних якостей, покращенню морфо-функціональних характеристик і формуванню стійкої мотивації до регулярної рухової активності.