Роль штучного інтелекту у формуванні цифрової грамотності викладачів фахової передвищої освіти - Андрійчик, Ольга Богданівна; Кузнєцова, Марʼяна Богданівна; Шелкунова, Наталія Леонідівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Інтеграція цифрових технологій в освітній простір актуалізує потребу в новому розумінні професійного розвитку викладачів. Його основним складником є цифрова грамотність – здатність педагогів ефективно застосовувати цифрові інструменти й технології в освітньому процесі. Особливого значення ця проблема набуває в закладах фахової передвищої освіти, які готують здобувачів до професійної діяльності в умовах інтенсивного розвитку інформаційного суспільства. Якість цифрової підготовки педагогів переважно визначається інтеграцією штучного інтелекту (далі – ШІ) як допоміжного засобу в освітню, методичну й організаційну діяльність. Мета дослідження полягає в з’ясуванні ролі та можливостей інструментів штучного інтелекту у формуванні цифрової грамотності викладачів закладів фахової передвищої освіти. Методи дослідження охоплюють аналіз сучасної наукової літератури, систематизацію досвіду запровадження освітніх інновацій, а також порівняльно-аналітичний підхід до вивчення переваг і ризиків застосування ШІ в професійній діяльності педагогів. Результати засвідчили, що цифрова грамотність становить основу професійного розвитку викладачів, а інтеграція систем ШІ сприяє підвищенню якості методичного забезпечення, персоналізації освітнього процесу, формуванню критичного мислення, посиленню інформаційної безпеки та розвитку інноваційного освітнього середовища. Водночас виявлено й виклики, до яких належать недостатня готовність частини педагогів до активного впровадження інновацій, обмеженість методичної підтримки та потреба в удосконаленні нормативних документів, що регламентують цифрову компетентність. У висновках підсумовано, що застосування ШІ не лише вдосконалює цифрові навички педагогів, а й відкриває перспективи для модернізації програм підвищення кваліфікації, створення освітніх платформ з елементами ШІ та оновлення стандартів цифрової компетентності в системі фахової передвищої освіти. Практичне значення дослідження полягає в можливості застосування його результатів під час розроблення стратегій цифровізації освіти, формування політик професійного розвитку педагогів і створення умов для сталого впровадження інноваційних технологій у вітчизняному освітньому середовищі.