Вплив рівня резильєнтності на стабільність спортивних результатів у спортсменів - аматорів та професіоналів - Омок, Ганна Анатоліївна; Шуба, Людмила Вікторівна; Шуба, Вікторія Вікторівна; Шуба, Віктор Олександрович; Роздобутько, Валерій Павлович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті показано взаємозв’язок між рівнем резильєнтності та стабільністю спортивних результатів у спортсменів-аматорів і професіоналів. Проаналізовано теоретичні підходи до вивчення психологічної стійкості в контексті спорту та представлено результати емпіричного дослідження, проведеного серед спортсменів різного рівня підготовки. Встановлено, що високий рівень резильєнтності корелює з більш стабільними результатами незалежно від рівня спортивної кваліфікації, проте характер впливу відрізняється у аматорів і професіоналів. Резильєнтність є ключовим психологічним фактором, що визначає здатність спортсмена долати стресові ситуації, підтримувати мотивацію та досягати стабільних результатів у спорті. Мета статті – оцінити вплив рівня резильєнтності на стабільність спортивних результатів у спортсменів-аматорів та професіоналів. Методи. У дослідженні використано психодіагностичні, математико-статистичні та емпіричні методи. Для оцінки рівня резильєнтності застосовано шкалу Коннора–Девідсона (CD-RISC, 10 пунктів), що дозволяє визначити здатність спортсмена адаптуватися до стресових ситуацій. Стабільність спортивних результатів оцінювалася за коефіцієнтом варіації (V%) показників ефективності протягом дев’яти місяців тренувально-змагального циклу. Статистична обробка даних здійснювалася з використанням t-критерію Стьюдента (для порівняння груп спортсменів-професіоналів і аматорів) та кореляційного аналізу Пірсона (для визначення сили та напрямку зв’язку між рівнем резильєнтності та стабільністю результатів). Рівень статистичної значущості приймався на рівні p < 0.05. Результати. Встановлено, що професійні спортсмени характеризуються достовірно вищим рівнем резильєнтності (M = 31.8 ± 3.9) порівняно зі спортсменами-аматорами (M = 25.6 ± 4.2), p < 0.001. Також у професійних спортсменів спостерігається нижчий коефіцієнт варіації результатів (7.9 ± 2.5 проти 12.4 ± 3.8), що свідчить про вищу стабільність їхньої спортивної діяльності. Кореляційний аналіз виявив виражений обернений зв’язок між рівнем резильєнтності та коливанням спортивних результатів (r = -0.63, p < 0.01), що підтверджує вплив психологічної стійкості на стабільність досягнень. Висновки. Результати дослідження підтверджують, що резильєнтність є важливим психологічним чинником стабільності спортивних результатів. Високий рівень психологічної стійкості сприяє ефективній адаптації до змагального стресу, збереженню продуктивності та підвищенню надійності виступів спортсменів. Розвиток резильєнтності має бути інтегрованим компонентом програм психологічної підготовки спортсменів, особливо у видах спорту, що передбачають високий рівень психоемоційного навантаження. Ключові слова: резильєнтність, стабільність спортивних результатів, спортсмени-аматори, професійні спортсмени.