Безперервний розвиток міжкультурної компетентності здобувачів освіти в процесі іншомовного навчання: від середньої до вищої школи - Ткачов, Сергій Іванович; Ткачова, Наталія Олександрівна; Ткачов, Артем Сергійович; Байдала, Вікторія Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Статтю присвячено проблемі забезпечення безперервного розвитку міжкультурної компетентності здобувачів освіти в процесі іншомовного навчання на етапах середньої та вищої школи. У публікації визначено, що для забезпечення успішності комунікації з носіями інших культур здобувачі освіти мають не тільки вільно володіти іноземною мовою, але і проявляти міжкультурну компетентність. Мета статті – визначити теоретичні засади забезпечення безперервного розвитку міжкультурної компетентності здобувачів освіти в процесі іншомовного навчання на етапах середньої та вищої школи. Методи дослідження: аналіз, порівняння, узагальнення, систематизація ідей науковців з порушеної проблеми. На основі врахування різних точок зору науковців зроблено висновок про те, що міжкультурна компетентність являє собою здатність особистості розбудовувати конструктивну комунікацію й ефективну взаємодію з представниками різних культур на основі врахування відмінностей в їхніх провідних цінностях, традиціях, установках, очікуваннях та поведінці. Одним з основних засобів розвитку міжкультурної компетентності здобувачів освіти є іншомовне навчання. У дослідженні виокремлено такі шляхи забезпечення вдосконалення процесу розвитку міжкультурної компетентності здобувачів освіти в процесі іншомовного навчання в закладах середньої та вищої освіти: інтеграція різних тем, пов’язаних з культурою, у мовний контент; упровадження міжкультурних цілей у план майбутнього заняття та їх співвіднесення із прогнозованими мовними результатами, формулювання навчальних цілей через чітке визначення знань, умінь, навичок, ставлень, якостей, що входять до складу міжкультурної компетентності; залучення здобувачів освіти до виконання відповідних проєктних і комунікативних завдань; інтеграція в іншомовне навчання рефлексивних методик; застосування педагогічно грамотно організованої процедури оцінювання перебігу й результатів іншомовного навчання здобувачів. Ключові слова: безперервний розвиток, міжкультурна компетентність, здобувач освіти, іншомовне навчання, середня школа, вища школа.