Вплив програми оздоровчо-рекреаційної рухової активності на показники фізичної підготовленості кіберспортсменів - Бобренко, Світлана Михайлівна; Андрєєва, Олена Валеріївна; Благій, Олександра Леонідівна; Горенко, Зоя Анатоліївна; Федорчук, Світлана Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті наведено дані щодо аналізу показників фізичної підготовленості кіберспортсменів та ефективного впливу на них застосування програми оздоровчо-рекреаційної рухової активності. Мета дослідження – проаналізувати ефективність застосування програми оздоровчо-рекреаційної рухової активності для підвищення показників фізичної підготовленості кіберспортсменів. Методи дослідження – теоретичний аналіз, узагальнення науково-методичної, спеціальної літератури, документальних матеріалів та інформації мережі Інтернет; метод системного аналізу; педагогічні методи (тестування; експеримент констатувальний та перетворювальний), метод експертних оцінок; методи оцінки фізичного стану, методи математичної статистики. Дослідження тривало 6 місяців. У дослідженні брали участь 35 кіберспортсменів. Результати дослідження. Аналіз показників фізичної підготовленості кіберспортсменів засвідчив, що близько 80,0 % учасників мали низький рівень розвитку основних рухових якостей, що узгоджується з даними попередніх досліджень і підтверджує тенденцію до погіршення фізичної підготовленості гравців у кіберспорт через їхню низьку рухову активність. Ефективним засобом підвищення рівня рухової активності визначено оздоровчий фітнес, який виступає провідним компонентом оздоровчо-рекреаційної рухової активності, спрямованої на підвищення рівня фізичного стану. Розробка програми тренувань ґрунтувалася на результатах констатувального експерименту, експертній оцінці, згідно з якою фізичний стан кіберспортсменів має найбільший вплив на досягнення високих спортивних результатів (W = 0,88; χ² = 55,74). Висновки. Результати експерименту підтвердили ефективність впровадженої програми: зафіксовано статистично значущі (р < 0,05) покращення всіх складових фізичної підготовленості кіберспортсменів. Найбільший приріст встановлено за показником гнучкості – 12,82 % (р < 0,05), показники витривалості зросли на 5,98 % (р < 0,05), рівень розвитку сили – на 6,64 % (р < 0,05), швидкісні якості – на 3,56 % (р < 0,05), координаційні здібності – на 5,52 % (р < 0,05). Ключові слова: оздоровчий фітнес, програма, рухова активність, кіберспорт, фізичний стан, підготовленість, здобувачі.