Впровадження навичкового підходу у навчання англійської мови майбутніх моряків - Огородник, Наталя Євгеніївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Статтю присвячено обґрунтуванню теоретичних і практичних засад оновлення змісту навчання англійської мови майбутніх моряків у межах навичкового підходу (skills-based approach). Метою є визначення принципів, педагогічних умов і змістових пріоритетів формування професійно орієнтованої англомовної комунікативної компетентності відповідно до вимог сучасної морської освіти в умовах цифровізації, автоматизації та екологізації судноплавства. Методи. Використано аналіз і синтез наукових джерел, системно-структурний підхід, контент-аналіз документів МMO і Конвенції ПДНВ (STCW), педагогічне моделювання. Це дозволило виявити тенденції розвитку морської освіти та напрями інтеграції навичкового підходу у процес англомовної підготовки. Результати. Установлено, що англійська мова у морській освіті виконує подвійну функцію: засобу професійної і щоденної комунікації та інструмента доступу до технічної й управлінської інформації. Навичковий підхід сприяє формуванню комплексу практичних умінь, що поєднують лінгвістичний, професійний і соціально-комунікативний компоненти. До основних напрямів оновлення змісту належать: добір контенту відповідно до компетентнісної структури діяльності моряка; інтеграція професійних ситуацій у мовні завдання; розвиток hard і soft skills засобами англомовної практики; застосування цифрових ресурсів, автентичних матеріалів, симуляцій і проєктного навчання. Висновки. Оновлення змісту навчання англійської мови у межах навичкового підходу є передумовою підвищення якості професійної підготовки. Такий підхід забезпечує практичну орієнтацію освітнього процесу, інтеграцію мовної, професійної та соціальної складових, формує компетентного фахівця, здатного до ефективної взаємодії в міжнародному середовищі та роботи в умовах автономного й екологічно безпечного судноплавства. Ключові слова: навичковий підхід, професійна англомовна комунікативна компетентність, зміст навчання, soft skills, hard skills.