Інноваційні методи навчання для захисників, які повернулись до цивільного життя - Перемибіда, Ірина Вікторівна; Перемибіда, Денис Олександрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою статті є теоретичне обґрунтування інноваційної методології навчання, що забезпечує стійку й ефективну професійну реінтеграцію колишніх військових (ветеранів) до цивільного життя. Окреслено проблему між унікальним військовим досвідом (гіперфокус, дисципліна) та обмеженою адаптивністю традиційних освітніх форматів, які, ігноруючи психологічні виклики(посттравматичний стресовий розлад (далі – ПТСР), підвищений рівень тривожності), істотнознижують когнітивну ефективність перепідготовки. У дослідженні застосовано методисистемного аналізу, синтезу та порівняльно-педагогічного моделювання; аналізу науково-педагогічної літератури з метою обґрунтування підходів до імплементації травмоінформованоїпедагогіки (далі – ТІП). У результатах з’ясовано, що ТІП необхідно впроваджувати як фундаментальний когнітивний інструмент, що створює надійний каркас через забезпечення прогнозованості, чіткості та відновлення відчуття контролю в колишніх військових, що є необхідною умовою для подальшого навчання. Запропонована модель – це трирівнева система, у якій адаптивне навчання є основним механізмом персоналізації траєкторій, даючи змогуветеранам обирати гнучкий темп вивчення матеріалу. Підтверджено високу доцільність застосування інноваційних методів, зокрема гейміфікації та VR/AR-симуляцій, які є найефективнішими інструментами для конверсії військових hard skills (наприклад, управління проєктами та логістика) в цивільні компетенції. Доведено, що ці механізми переносять природні для ветеранів механізми (орієнтація на завдання та результат) в цивільне життя, сприяючи стійкій адаптації. У висновках підсумовано, що системна реалізація моделі спрямована на забезпечення довгострокової стійкості професійної реінтеграції, оскільки нівелювання психологічних перешкод на фундаментальному рівні гарантує повну економічну та соціальну інтеграцію ветеранів, що є стратегічним внеском у відновлення людського капіталу країни. Подальші дослідження доцільно зосередити на емпіричній апробації запропонованої моделі, зокрема розробленні конкретних навчальних модулів із застосуванням гейміфікації та VR-технологій для підтвердження ефективності моделі в реальних умовах перепідготовки. Сформульовано необхідність міждисциплінарної співпраці з роботодавцями й державними інституціями для масштабування цієї моделі.