Використання чат-ботів та генеративного ШІ для підтримки навчального процесу студентів медичних університетів - Фуртак, Роксолана Несторівна; Тяпченко, Олександр Миколайович; Іванченко, Дмитро Григорович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Актуальність дослідження зумовлено стрімкою цифровізацією освітнього середовища та необхідністю впровадження інноваційних технологій, що здатні підвищити ефективність та якість підготовки майбутніх медичних фахівців. У медичних університетах особливо актуальним є застосування чат-ботів та генеративних систем штучного інтелекту (ШІ), що дають змогу створювати адаптивні освітні траєкторії, моделювати клінічні ситуації та забезпечувати оперативний зворотний зв’язок у процесі навчання. Мета статті полягає у з’ясуванні ролі чат-ботів і генеративних ШІ технологій у вдосконаленні освітнього процесу здобувачів медичних університетів, визначенні їхнього потенціалу для підвищення рівня професійної підготовки, зокрема у розробленні практичних рішень для подолання перешкод і ризиків, що виникають у процесі їхнього використання. Методологія дослідженняґрунтувалася на застосуванні міждисциплінарної практики, що поєднує аналіз наукових публікацій, узагальнення міжнародного досвіду впровадження ШІ у медичну освіту та систематизацію практичних результатів його застосування у вітчизняному контексті. Використано методи порівняльного аналізу, контент-аналізу, інтерпретації результатів освітніх експериментів та моделювання можливих сценаріїв використання інтелектуальних технологій. Результати дослідження продемонстрували, що чат-боти та генеративний ШІ створюють умови для персоналізації навчання, розвитку клінічного мислення та комунікативних компетенцій здобувачів освіти. Встановлено, що їхнє застосування сприяє формуванню практичних навичок здобувачів освіти у безпечному середовищі, зменшує рутинне перевантаження викладачів та підвищує загальну ефективність освітнього процесу. Показано, що симуляційні платформи на базі генеративного ШІ можуть реалізовувати поступове ускладнення сценаріїв і потенційно підвищувати залученість здобувачів освіти. Висновки засвідчили, що чат-боти та генеративний ШІ є важливим компонентом сучасної медичної освіти, забезпечуючи її гнучкість, індивідуалізацію та практичну спрямованість. Встановлено, що їхнє впровадження потребує поступового поєднання з традиційними методами навчання, підвищення кваліфікації викладачів і створення системи етичних стандартів використання. Перспективи подальших досліджень полягають у розробленні національних освітніх платформ для симуляційного навчання з використанням генеративного ШІ, уніфікації методичних стандартів його інтеграції у навчальні програми та у вивченні довготривалого впливу таких технологій на якість професійної підготовки та безпеку майбутньої клінічної практики.