Формування цифрової компетентності майбутніх освітян у контексті європейських освітніх стандартів - Ян, Ці; Науменко, Тетяна Станіславівна; Редчиць, Марія Іванівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою дослідження є визначення теоретичних засад, методологічних підходів та практичних інструментів формування цифрової компетентності майбутніх освітян у контексті європейських освітніх стандартів, що передбачає зіставлення національних підходів до цифровізації освіти з європейськими практиками та виявлення ефективних стратегій підготовки працівників освіти та науки в Україні. Методологічною основою дослідження є системний, порівняльний та компетентнісний підходи. Використано аналіз і синтез наукової літератури та нормативно-правових документів Європейського Союзу у сфері освіти, методи порівняння та узагальнення міжнародного й національного досвіду, а також контент-аналіз освітніх програм українських закладів вищої освіти. Окрему увагу приділено аналізу документів Європейської комісії (DigCompEdu, European Digital Education Action Plan) та національних стратегічних орієнтирів цифрової трансформації освіти. Результати. Встановлено, що формування цифрової компетентності майбутніх викладачів та педагогів потребує інтеграції кількох ключових складових: володіння базовими цифровими навичками, уміння використовувати цифрові технології в освітньому процесі, критичне мислення та здатність до постійного професійного розвитку. Виявлено поступове наближення національних освітніх програм до європейських стандартів, проте ще залишаються актуальними проблеми, пов’язані з нерівномірним рівнем технічного забезпечення закладів освіти, недостатньою кількістю адаптованих методичних матеріалів та недостатнім рівнем системної підготовки викладачів. Проведений аналіз показав, що найефективнішими інструментами формування цифрової компетентності є інтеграція міждисциплінарних курсів, упровадження практико-орієнтованого навчання з використанням цифрових технологій, а також застосування моделей змішаного та дистанційного навчання, які відповідають рекомендаціям Європейського простору вищої освіти. Висновки. Комплексний підхід щодо формування цифрової компетентності майбутніх викладачів, який поєднує теоретичну підготовку, практичне застосування цифрових технологій та орієнтацію на європейські стандарти, дозволить адаптувати українську систему підготовки викладачів до європейських вимог, забезпечить підвищення якості освіти, конкурентоспроможність випускників та інтеграцію у єдиний європейський науково-освітній простір. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розроблення інструментів оцінювання рівня цифрової компетентності викладачів та створення методичних рекомендацій для закладів вищої освіти щодо впровадження інноваційних освітніх технологій.