Роль громади та сім’ї у процесі організації інклюзивного освітнього середовища в умовах сільської школи - Козій, Василина-Марія Ігорівна; Мачинська, Наталя Ігорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті розкрито роль громади та сім’ї у процесі формування й розвитку інклюзивного освітнього середовища в умовах сільської школи. Висвітлено сучасні тенденції впровадження інклюзивної освіти, проаналізовано основні бар’єри та ресурси, що впливають на ефективність залучення дітей з особливими освітніми потребами до спільного навчання. Обґрунтовано, що інклюзія у сільських територіальних громадах має свою специфіку, зумовлену кадровим дефіцитом, нестачею спеціалістів, обмеженим доступом до корекційно-розвиткових послуг, недостатнім рівнем матеріально-технічного забезпечення та соціальною замкненістю малих поселень. Школа в таких умовах виконує роль координатора між учнями, батьками, педагогами, інклюзивно-ресурсними центрами, представниками громади та місцевої влади, формуючи мережу партнерської взаємодії для забезпечення потреб кожної дитини. У статті узагальнено наукові підходи до організації інклюзивного простору, розглянуто практичні аспекти взаємодії школи і сім’ї, проаналізовано роль громади у створенні сприятливих умов для розвитку дітей з ООП. Визначено, що ефективність інклюзивного освітнього процесу значною мірою залежить від готовності педагогічного колективу до співпраці з батьками, рівня обізнаності громади щодо принципів інклюзії та наявності системної управлінської підтримки. Особлива увага приділена питанням професійного розвитку педагогів, організації консультування сімей, розвитку інклюзивної культури у шкільному та позашкільному середовищі. Наголошено на важливості формування стійких комунікацій між усіма учасниками освітнього процесу, розвитку соціального партнерства та забезпечення рівного доступу до освіти незалежно від місця проживання. Отримані результати мають практичне значення для керівників закладів освіти, педагогів, психологів, соціальних працівників та представників місцевого самоврядування, оскільки можуть бути використані для удосконалення моделей управління інклюзивною освітою, створення безбар’єрного освітнього середовища та активізації співпраці школи, родини і громади в умовах сільських територіальних громад. Ключові слова: інклюзивне освітнє середовище, сільська школа, громада, родина, партнерство, особливі освітні потреби, співпраця, соціальна взаємодія.