Методика інтеграції цифрових інструментів та онлайн-ресурсів у викладанні математики у вищій школі - Семенишина, Ірина Віталіївна; Башуцька, Оксана Степанівна; Шуста, Володимир Семенович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Метою дослідження є всебічне обґрунтування потенціалу цифрових інструментів та онлайн-ресурсів у формуванні математичних компетентностей і розвитку критичного мислення студентів вищої школи. У роботі визначено педагогічні, когнітивні та методичні умови ефективного використання цифрових платформ у навчанні математики, розкрито їхній вплив на розвиток логічного, аналітичного та абстрактного мислення, а також на формування дослідницьких і проблемно-орієнтованих навичок. Застосовано методи системного, порівняльного та контент-аналізу, а також елементи педагогічного експерименту, що дозволили встановити взаємозв’язок між інтерактивною взаємодією студентів із цифровими платформами та підвищенням рівня математичних компетентностей. Результати дослідження засвідчують, що цифрові платформи виконують низку ключових освітніх функцій: інтерактивна візуалізація математичних понять і процесів, персоналізація навчання, автоматизоване тестування та аналітика результатів, підтримка творчого та дослідницького підходу, організація колективної роботи та соціальної взаємодії. Використання цифрових інструментів забезпечує формування навичок критичного мислення, аналізу та синтезу інформації, розвитку логіки, автономії та самоконтролю студентів. Наукова новизна роботи полягає у систематизації педагогічних умов та методичних рекомендацій, що забезпечують ефективність використання цифрових платформ у навчанні математики: методична підготовка викладача, мотиваційна та когнітивна готовність студентів, впровадження адаптивного та змішаного навчання, забезпечення технічних ресурсів та системного моніторингу результатів. Встановлено, що максимальний ефект реалізується за умов інтеграції цифрових платформ у змішане навчання, де технології підтримують, а не замінюють викладача, сприяючи підвищенню активності, автономії та компетентності студентів. Висновки дослідження підтверджують, що цифрові інструменти та онлайн-ресурси можуть виступати ефективним засобом удосконалення навчання математики у вищій школі за умови дотримання принципів інтеграції, персоналізації та системного педагогічного супроводу. Запропоновано науково обґрунтовані рекомендації щодо інтеграції цифрових платформ: стандартизація навчальних сценаріїв, створення мультимедійних та симуляційних матеріалів, застосування адаптивних алгоритмів, використання аналітичних інструментів та організація колективної роботи студентів. Дослідження робить внесок у розвиток концепції цифрової математичної педагогіки та окреслює перспективи подальшої трансформації освітніх підходів під впливом цифрових технологій. Ключові слова: цифрові платформи, онлайн-ресурси, навчання математики, математичні компетентності, критичне мислення, педагогічні умови, адаптивне навчання, змішане навчання, цифрова педагогіка.