Педагогічна підтримка соціальної адаптації молоді в умовах міжкультурного освітнього простору - Чаграк, Наталія Ігорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Соціальна адаптація молоді в умовах міжкультурного освітнього простору є одним з головних викликів сучасної педагогічної практики. Зростання академічної мобільності, інтернаціоналізація освіти та розширення цифрових комунікацій актуалізують потребу в нових підходах до педагогічної підтримки, орієнтованих не лише на подолання адаптаційних труднощів, а також на розвиток готовності до міжкультурного діалогу, толерантності та партнерства. Мета дослідження полягає в теоретичному обґрунтуванні та розробленні моделі педагогічної підтримки соціальної адаптації молоді в умовах міжкультурного освітнього простору на засадах інтеграції гуманістичних, культурно-ціннісних та цифрових підходів. Методи. Застосовано теоретичні методи (аналіз, синтез, систематизація, порівняння та педагогічне моделювання) та міждисциплінарний підхід, який поєднує педагогіку, психологію та культурологію з метою виявлення механізмів підтримки адаптації молодого покоління здобувачів освіти. Результати. У статті обґрунтовано сутність педагогічної підтримки як системного чинника формування готовності молоді до ефективної взаємодії в полікультурному середовищі. Запропоновано авторську 3C-модель, що містить три взаємопов’язані компоненти: пізнання (Cognition) – усвідомлення культурного різноманіття та критичне осмислення власної ідентичності; спілкування (Communication) – розвиток емпатії, емоційного інтелекту та міжкультурного діалогу; та співтворчість (Co-creation) – формування соціального капіталу через спільну діяльність і творчі практики. Визначено напрями реалізації підтримки: інституційно-організаційний, педагогічно-комунікативний, культурно-ціннісний, психолого-емоційний, цифрово-комунікативний та соціально-громадський. Їхнє узгодження забезпечує перехід від адаптації як пристосування – до адаптації як розвитку та самореалізації. Висновки. Ефективна соціальна адаптація молоді в міжкультурному освітньому середовищі потребує інтегрованого педагогічного підходу, який одночасно розвиває когнітивну обізнаність, комунікативну чутливість і здатність до співтворчості. Запропонована 3С-модель забезпечує концептуальну й практичну основу для формування міжкультурної готовності, створення інклюзивного академічного простору та підтримки особистісного розвитку здобувачів освіти. Її застосування сприятиме вдосконаленню інституційних стратегій розвитку глобальних компетентностей та підвищенню якості міжкультурної взаємодії в закладах вищої освіти України.