Вплив інтерактивних методів навчання на вмотивованість до навчання у студентів закладів вищої освіти фізкультурного профілю - Павлова, Тетяна Віталіївна; Долженко, Людмила Павлівна; Кузнецова, Лариса Іванівна; Перегінець, Михайло Михайлович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Метою дослідження є виявити вплив інтерактивних методів навчання на вмотивованість до занять у студентів в закладах вищої освіти фізкультурного профілю. Стаття присвячена науково-технологічній суті інтерактивних методів яка на пряму стосується змісту та організації педагогічного процесу у фахових закладів вищої освіти на засвоєнні студентами знань, умінь та навичок, інтелектуального, морального, комунікативного характеру, здоров’язберігаючих і здоров’яформуючих науково обґрунтованих чинників фізичної культури, досягнення та інновації сучасного суспільства. Інтерактивні методи є одним з видів інноваційних методів навчання. Інновація в області підготовки майбутніх фахівців з фізичної культури – є використання та введення у навчальний процес новітніх технологій, які створюють умови для більш ефективної системи навчального процесу в сфері фізичної культури і спорту. Вирішення поставленої мети передбачає використання таких методів дослідження: аналіз та узагальнення літературних джерел; педагогічне спостереження; соціологічні методи (анкетування); методи статистичної обробки даних. Особливу увагу приділено виявленню ефективних інтерактивних методів навчання, які сприяють мотивуванню студентської молоді до оволодіння знаннями у фахових ЗВО. Результати. У ході дослідження визначено, що застосування у навчанні інтерактивних методів призвело до того, що відвідування занять студентами зросло протягом експерименту на 25%. Аналізуючи динаміку успішності студентів підтверджено, що застосування інтерактивних методів вплинуло на рівень зацікавленості студентів до освітнього компоненту та сприяло підвищенню мотивації, що в свою чергу вплинуло на успішність засвоєння знань. У результаті застосування інтерактивних методів, окрім підвищення зацікавленості, зазнало змін відношення та термін часу, який студенти почали приділяти самостійній роботі. Значно зросла активність студентів їх бажання розмовляти з викладачем, захистити свою думку, брати участь у обговоренні. Висновки. Встановлено, що застосування передових освітніх технологій в підготовці фахівців обумовлено бурхливим протіканням інтеграційних та інформаційних процесів сучасного суспільства, появою нововведень у системі освіти, що спрямоване на зайняття гідного місця у світовому освітньому просторі. В процесі спрямованому на формування та підвищення вмотивованості студентів велику роль відіграє вимогливість педагога, його вмінням організовувати освітній процес та знаходити форм проведення навчальних занять для яких характерна новизна, використовувати індивідуальний підхід. Перспективним напрямом подальших досліджень є вивчення проблем вмотивованості студентів ЗВО до освітньої (навчальної, наукової) діяльності. Цей напрям спрямований на поглиблені аналітичні, діагностичні результатів майбутніх досліджень. Ключові слова. Інноваційні методи, педагогічні технології, фізичне виховання, мотивація студентів.