Мовна особистість правника: компетентності як основа формування - Галдецька, Ірина Григорівна; Драмарецька, Лариса Борисівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті досліджено роль мовної, мовленнєвої та комунікативної компетентностей у процесі професійної підготовки майбутніх юристів в умовах модернізації української освіти та трансформації правової системи. Визначено, що мовна компетентність забезпечує знання норм української мови та здатність їх адекватно застосовувати у правничому дискурсі; мовленнєва компетентність виявляється в умінні чітко, логічно й переконливо формулювати думки в усній і письмовій формах; комунікативна компетентність передбачає здатність до конструктивного діалогу, ефективної взаємодії в професійному середовищі та дотримання етичних принципів спілкування. Підкреслено, що саме через мовлення реалізується професійна компетентність юриста – у публічних виступах, переговорах, підготовці нормативно-правових актів і процесуальних документів. Узагальнено, що формування мовної, мовленнєвої та комунікативної компетентностей є стратегічним завданням юридичної освіти, оскільки воно забезпечує якість правничої діяльності, сприяє розвитку правової культури суспільства та формує позитивний професійний імідж сучасного юриста. Запропоновано шляхи вдосконалення освітнього процесу – розширення навчальних програм за рахунок курсів із риторики, культури професійного мовлення та ефективної комунікації, а також упровадження тренінгів і семінарів, спрямованих на розвиток професійного мовлення й комунікативної культури майбутніх правників. Ключові слова: культура мовлення, мовна компетентність, мовленнєва компетентність, комунікативна компетентність, комунікативні навички, правнича освіта, професійна етика, професійна культура юриста, правове спілкування, юридична діяльність.