Розвиток музикальності молодших школярів у мистецьких школах як наукова проблема - Овчаренко, Наталія Анатоліївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Стаття присвячена вирішенню однієї з найважливіших проблем мистецької освіти – розвитку музикальності молодших школярів в мистецьких школах. Актуальність дослідження полягає в зростанні значущості пошуку нових підходів до розвитку музикальності підростаючого покоління в мистецьких школах у сучасних освітніх умовах, що позитивно впливає на творчість і успішність дітей в усіх видах діяльності і зростання їх мотивації до пізнання музичного мистецтва. Метою статті є теоретичне обґрунтування сутності і структури музикальності молодших школярів у мистецьких школах та визначення особливостей її розвитку. Для досягнення мети і поставлених завдань були використані наступні методи дослідження: аналіз наукової літератури для з’ясування базових понять дослідження «музикальність», «музичність»; порівняння, обґрунтування, конкретизації і узагальнення для авторського визначення окреслених понять; моделювання для визначення компонентної структури музикальності молодших школярів. Попри виявленні відмінності у визначенні вченими окреслених понять, розуміння сутності феномену «музичності» людини і її «музикальності» є спорідненим, оскільки передбачає і в першому і в другому випадку наявність емоційної реакції на музику й особливих музичних здібностей, як: музичний слух, чуття ритму, музичну пам’ять, музичне мислення. За результатами здійсненого теоретичного дослідження зроблено висновок, що музикальність є динамічним особистсним комплексним утворенням, яке базується на емоційно-емпатійному сприйманні музичного мистецтва, природних задатках, які лежать в основі музичних здібностей (музичного слуху, чуття ритму, музичного мислення і пам’яті) та здатності до музичної діяльності. Відповідно, музикальність школярів молодшого віку можна розглядати як специфічну обдарованість і специфічні здібності до емоційного сприймання і художньо-творчого відтворення музики. Компонентами структури музикальності дітей молодшого шкільного віку визначено: мотиваційно-стимулювальний, змістово-емоційний, музично-діяльнісний і художньо-творчий компоненти. Ключові слова: музикальність, музичність, молодші школярі мистецької школи, розвиток, учні, викладач мистецької школи, компонентна структура.