Екологічна освіта, як елемент олімпійської освіти в системі роботи закладів загальної середньої освіти України - Ши, Шенвень; Радченко, Лідія (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою статті є визначення основних проблем упровадження екологічної освіти як елементу олімпійської освіти в систему роботи закладів загальної середньої освіти України та обґрунтування ефективних шляхів їх подолання для підвищення результативності екологічного виховання учнів і формування в них екологічної культури. Методи. У процесі дослідження використано аналіз наукових джерел і матеріалів мережі Інтернет, синтез та узагальнення, методи математичної статистики, а також анкетування 56 педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти з різних регіонів України, які входять до Всеукраїнської мережі шкіл олімпійської освіти. Результати. Установлено, що інтеграція екологічної освіти в систему олімпійської освіти є перспективним напрямом розвитку виховної роботи закладів загальної середньої освіти. Більшість опитаних педагогів високо оцінюють значущість екологічного компонента у змісті олімпійської освіти та визнають необхідність його цілеспрямованого впровадження у навчально-виховний процес. Водночас дослідження виявило низку проблем, які стримують ефективну реалізацію цього напрямку. Серед них: недостатня кількість методичних матеріалів і дидактичних ресурсів, фрагментарність та епізодичність екологічних заходів, обмежена інтеграція екологічної тематики у зміст навчальних програм, а також низька мотивація окремих педагогів і учнів до участі в еколого-спортивних ініціативах. За результатами анкетування визначено, що найефективнішими шляхами подолання виявлених труднощів є проведення системних освітніх заходів для педагогів (92 бали) та учнів (91 бал), залучення до екологічної просвіти видатних спортсменів і авторитетних особистостей (88 балів), а також розроблення й упровадження методичних рекомендацій, які забезпечують інтеграцію екологічного змісту в олімпійську освіту (83 бали). Отримані результати підтверджують, що екологічна та олімпійська освіта взаємодоповнюють одна одну, створюючи умови для формування морально стійкої, екологічно свідомої й соціально відповідальної особистості. Висновки. Інтеграція екологічної освіти в систему олімпійської освіти сприяє формуванню в учнів цілісного світогляду, заснованого на ідеях сталого розвитку, гармонії людини й природи, а також принципах гуманізму, миру, взаємоповаги та здорового способу життя. Педагогічна спільнота визнає важливість цього процесу, однак його реалізація потребує удосконалення змістового та методичного забезпечення. Найрезультативнішими визнано діяльнісні форми навчання та виховання, залучення спортсменів як позитивних прикладів, а також створення цілісної моделі екологічно-олімпійської освіти, що поєднає екологічні знання, цінності та практичні дії. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розроблення інноваційних методик, навчально-методичних комплексів і системи підвищення кваліфікації педагогів, що забезпечить ефективну реалізацію екологічної освіти через олімпійську складову шкільного виховання. Ключові слова: екологічна освіта, олімпійська освіта, сталий розвиток, педагоги, учнівська молодь.