Концептуальна модель розвитку цифрової компетентності педагогічних працівників ЗП(ПТ)О засобами інноваційних технологій - Гуменний, Олександр Дмитрович; Єрастова-Михалусь, Інна Борисівна; Лотошнікова, Світлана Анатоліївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Мета дослідження полягає у розробленні концептуальної моделі розвитку цифрової компетентності педагогічних працівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти, що інтегрує інноваційні технології, європейські стандарти цифровізації та специфіку національного освітнього середовища. Актуальність визначається зростанням ролі цифрової трансформації у професійній освіті, необхідністю забезпечення якості освітнього процесу в умовах воєнних і поствоєнних викликів та потребою у практикоорієнтованих методичних рішеннях для педагогів і управлінських команд. Методи дослідження охоплюють контент-аналіз наукових джерел, порівняльний аналіз міжнародних рамкових моделей (DigCompEdu, UNESCO ICT-CFT), структурно-функціональне моделювання, експертне оцінювання ключових компетентностей, систематизацію практик безперервного професійного розвитку, а також методи педагогічного прогнозування. На основі аналізу виявлено проблемні зони цифрової компетентності педагогів, зокрема фрагментарність операціоналізації компетентностей, недостатню валідацію оцінювальних інструментів, обмеженість практичних сценаріїв для інтеграції цифрових і інтелектуальних технологій у навчальний процес, а також нерівномірність цифрової готовності закладів професійної освіти. Результати дослідження представлено у вигляді концептуальної моделі, що структурує розвиток цифрової компетентності за ключовими компонентами: технологічним, методичним, етико-правовим, інклюзивно-комунікаційним та управлінським. Окреслено алгоритми впровадження цифрових рішень на рівні закладу, підходи до управління цифровою трансформацією та механізми підвищення цифрової культури педагогічних працівників. Висновки дослідження свідчать, що сформована концептуальна модель забезпечує системність, доказовість та практичну орієнтованість розвитку цифрової компетентності педагогічних працівників ЗП(ПТ)О. Модель сприяє інтеграції інноваційних технологій у професійну діяльність педагогів, підсилює якість управлінських рішень та створює умови для сталого розвитку цифрової готовності освітніх організацій. Подальші дослідження доцільно спрямувати на емпіричне тестування моделі, розроблення валідованих інструментів оцінювання та адаптацію модульних траєкторій CPD до потреб різних груп педагогічних працівників. Ключові слова: цифрова компетентність, інноваційні технології, професійна освіта, цифрова трансформація, DigCompEdu, ICT-CFT, професійний розвиток педагогів, методична модель.