Педагогічні умови формування інженерного мислення здобувачів вищої освіти засобами проєктної діяльності - Япринець, Тетяна Сергіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Формування інженерного мислення набуває особливої ваги в умовах технологічної модернізації та цифровізації виробничих процесів, що зумовлюють нові вимоги до змісту й організації підготовки інженерних кадрів. У таких умовах проєктна діяльність розглядається як ключовий дидактичний інструмент, здатний забезпечити розвиток умінь системного аналізу, просторового моделювання та аналітичного опрацювання технічних задач. Метою статті є теоретичне обґрунтування педагогічних умов, що забезпечують результативне формування інженерного мислення здобувачів засобами проєктної діяльності, а також визначення потенціалу проєктного підходу щодо розвитку системного, просторового й аналітичного компонентів мислення. Методи дослідження ґрунтуються на аналізі й синтезі наукових джерел, логіко-аналітичних і порівняльних процедурах, узагальненні підходів до організації проєктного навчання, систематизації структурних компонентів інженерного мислення та контент-аналізі освітніх практик його розвитку у вищій школі. Застосування зазначених методів дозволило виокремити ключові когнітивні складники інженерного мислення та окреслити педагогічні умови, необхідні для їх цілеспрямованого формування. У результатах дослідження розкрито структуру інженерного мислення, що включає просторовий, аналітико-логічний, проєктно-конструкторський, алгоритмічний, операційно-технологічний, рефлексивний і трансверсальний компоненти. Обґрунтовано дидактичний потенціал проєктної діяльності у розвитку цих компонентів через інтеграцію теоретичної підготовки, практичних дій, дослідницьких процедур і механізмів рефлексії. Наведено приклади проєктних завдань із циклу агроінженерних дисциплін, що сприяють формуванню системного бачення технічних об’єктів, удосконаленню просторово-графічного моделювання та посиленню аналітичних умінь здобувачів. Визначено комплекс педагогічних умов, які забезпечують результативність проєктного навчання: проблемно-орієнтоване освітнє середовище, інтеграцію теорії й практики, доступ до сучасних цифрових інструментів, методичний супровід етапів проєктної діяльності, фасилітаційну підтримку, командну взаємодію та розвинену систему рефлексивно-оцінювальних процедур. У висновках доведено, що проєктна діяльність є дієвим засобом розвитку інженерного мислення, оскільки забезпечує практичне застосування знань, формування здатності до аналізу, моделювання й конструювання технічних рішень та сприяє набуттю досвіду самостійної професійної діяльності. Реалізація визначених педагогічних умов забезпечує цілісність організації проєктного підходу й підвищує якість професійної підготовки майбутніх інженерів. Ключові слова: інженерне мислення, проєктна діяльність, педагогічні умови, системне мислення, просторове моделювання, аналітичні уміння, інженерна освіта, агроінженерний профіль.