Феномен неформальної освіти дорослих у наукових розвідках українських та зарубіжних учених - Хоружа, Людмила Леонідівна; Федчишина, Анастасія Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті представлено результати вивчення феномену неформальної освіти дорослих як сучасного тренду навчання людини впродовж життя. Метою статті є дослідження та узагальнення підходів українських та іноземних науковців до трактування поняття «неформальна освіта дорослих». У статті використано сукупність теоретичних методів дослідження: аналіз, узагальнення, порівняння та систематизація. Активне вивчення проблематики у національному та зарубіжному науковому дискурсах довело, що неформальна освіта в контексті адаптації освітніх систем до реалій ХХІ століття, стає головною соціальною та політичною програмою розбудови суспільства. Результати дослідження засвідчують, що у науковому доробку розглянуті характерологічні ознаки неформальної освіти дорослих, сутність самого феномену у розвідках українських та зарубіжних учених. Українські науковці обґрунтовують, що неформальна освіта дорослих є освітнім трендом, а її актуальність і суспільна значущість постійно зростає. Зазначено, що особливої ваги це питання набуло в умовах воєнного стану, коли зростає потреба адаптації дорослого населення до нових соціально-економічних умов. Як результат, спостерігається орієнтація змісту курсів неформальної освіти, їх напрямів та форм на задоволення потреб ринку праці відповідного регіону країни. Зарубіжні науковці трактують неформальну освіту дорослих як невід’ємну складову неперервної освіти дорослих, інституціолізовану та сплановану освіту, основними характеристиками якої є її альтернативний або доповнюваний характер, що сприяє забезпеченню права на доступ до освіти будь-яких категорій дорослого населення. Узагальнення наукових підходів українських та зарубіжних дослідників до ролі та сутності неформальної освіти в суспільстві, уможливили розглянути різні трактування поняття «неформальна освіта дорослих» в українській та зарубіжній науковій літературі, порівняти їх. Зроблено висновок, що неформальна освіта дорослих сприяє самовираженню, самоактуалізації та саморозвитку особистості. Ці процеси впливають на формування громадянського суспільства в цілому, а також оновлення ринку праці відповідно до його потреб. Ключові слова: неформальна освіта, формальна освіта, інформальна освіта, освіта дорослих, характерологічні ознаки неформальної освіти, феномен, громадянське суспільство, ринок праці.