Корекція мовленнєвих порушень у дітей дошкільного віку в інклюзивному освітньому середовищі - Станіченко, Оксана Федорівна; Кудярська, Тетяна Романівна; Барсуковська, Галина Петрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета дослідження полягає у виявленні ефективних педагогічних методів і підходів та визначенні умов до корекції мовленнєвих порушень у дітей дошкільного віку в інклюзивному освітньому середовищі України з урахуванням сучасних викликів. У фокусі дослідження знаходиться аналіз особливостей мовленнєвих розладів у дошкільників, обґрунтування важливості ранньої діагностики та корекційної підтримки в інклюзивних групах, а також порівняння ефективності інклюзивної і спеціальної моделей освіти. При проведенні дослідження були використані такі методи: порівняльно-аналітичний – при оцінюванні вітчизняних і зарубіжних підходів; узагальнення – для синтезу результатів сучасних практик інклюзивного навчання; аналіз і синтез – для інтерпретації статистичних даних і висновків емпіричних досліджень. У роботі використано актуальні наукові джерела, офіційні освітні документи та матеріали професійних публікацій. Результати дослідження показали, що найбільш ефективною є комплексна модель логопедичної корекції, яка охоплює індивідуальні та групові логопедичні заняття з використанням елементів арт-терапії, фізичної активності, ігрових технологій та активну участь родини. Інклюзивне середовище сприяє формуванню соціальних і мовленнєвих компетентностей у дітей із порушеннями мовлення за умови якісного педагогічного супроводу та міждисциплінарної взаємодії. Порівняльний аналіз українського та міжнародного досвіду підтвердив переваги інклюзивної моделі за наявності відповідної методичної та кадрової підтримки. У висновках акцентовано, що інклюзивна форма дошкільної освіти створює реальні умови для корекції мовленнєвих порушень за допомогою педагогічно адаптованих і логопедично орієнтованих програм. Ефективність залежить від своєчасної діагностики, гнучкої індивідуальної траєкторії розвитку та залучення команди спеціалістів. Отримані результати можуть бути використані при плануванні освітнього процесу, розробці індивідуальних програм розвитку дітей із особливими освітніми потребами, а також у системі підвищення кваліфікації фахівців дошкільної ланки.