Керівництво науковими дослідженнями учнів у контексті професійного розвитку вчителя - Білоножко, Олена Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Актуальність статті зумовлена тим, що керівництво науковими дослідженнями учнів є важливою складовою професійного розвитку сучасного вчителя. У контексті реформування освіти та впровадження компетентнісного підходу педагог має володіти методологією досліджень, навичками академічного письма, нормами академічної доброчесності, а також уміннями планувати й організовувати проєктну діяльність. Робота над учнівськими дослідженнями стимулює педагога до безперервного саморозвитку, міждисциплінарного мислення й удосконалення власних професійних компетентностей, що робить цю тему значущою та своєчасною в умовах сучасної школи. Метою статті є розгляд основних векторів професійного розвитку вчителя у процесі керівництва науковими дослідженнями здобувачів освіти. Для дослідження використано такі теоретичні й емпіричні наукові методи: аналіз наукової та методичної літератури; аналіз підходів до організації учнівських досліджень; системний підхід до вивчення професійного розвитку вчителя; узагальнення педагогічного досвіду; логічне узагальнення й теоретичне моделювання. Результати полягають в тому, що проаналізовано науково-педагогічні підходи до проблеми професійного розвитку вчителя та його ролі в організації учнівських досліджень; визначено взаємозв’язок між дослідницькою діяльністю учнів і професійною самореалізацією вчителя; розглянуто вектори професійного розвитку вчителя у процесі керівництва науковими дослідженнями здобувачів освіти; узагальнено практичний досвід учителів щодо організації й супроводу учнівських наукових робіт у контексті їхнього професійного розвитку. Висновки. Обґрунтовано, що керівництво науковими дослідженнями учнів виконує функцію професійного самонавчання педагога. Воно сприяє оновленню знань, розширенню предметної компетентності, підвищенню наукової грамотності й формуванню у вчителя позиції дослідника, який постійно розвивається разом зі своїми учнями. Процес керівництва науковими дослідженнями здобувачів освіти є багатовекторним явищем професійного розвитку педагога, у якому інтегруються науковий, методичний, творчий, комунікативний та інші аспекти його діяльності.