Біомеханіка опорно-рухового апарату як об’єктивний критерій оцінки фізичного розвитку юних спортсменів - Ногас, Анжела Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Інтенсивний розвиток організму дітей молодшого шкільного віку зумовлює динамічні зміни біомеханіки опорно-рухового апарату. Зміна пропорцій тіла, розвиток нервово-м’язової системи та формування біомеханіки опорно-рухового апарату є ключовими чинниками, які слід враховувати в тренувальному процесі. Мета дослідження – на основі систематизації та аналізу сучасних наукових даних, узагальнити біомеханічні показники, що можуть слугувати ефективними індикаторами фізичного розвитку юних спортсменів. Методи дослідження: аналіз, синтез та узагальнення; систематизація та класифікація, порівняння та аналогія; історичний та логічний методи; абстрагування та ідеалізація. Результати. На сьогодні існує широкий консенсус у науковій спільноті щодо значного поширення біомеханічних дисфункцій біомеханіки опорно-рухового апарату серед юних спортсменів та їхнього зв’язку з підвищеним ризиком травматизму. Наукова спільнота одностайно підкреслює важливість ранньої діагностики та корекції біомеханічних порушень опорно-рухового апарату у юних спортсменів. Зокрема фахівці акцентують увагу на необхідності оцінки опорно-ресорних властивостей стопи для подальшої розробки ефективних методів терапії. Аналіз біомеханічних властивостей стопи, проведений фахівцями, доводить, що спортивні тренування чинять значний вплив на опорно-руховий апарат юних спортсменів. Дослідження підкреслюють, що стопа є ключовим елементом підтримки рівноваги тіла, розподілу ударних навантажень і стабілізації рухів. Автори наголошують на важливості адаптації тренувальних програм з урахуванням статевих і вікових особливостей фізичного розвитку атлетів. Попри революційні зміни в принципах діагностування ранніх функціональних порушень опорно-рухового апарату та алгоритмів їхньої корекції, що стали можливими завдяки широким дослідженням, зокрема на основі теорій біомеханіки та патобіомеханіки, наукова спільнота зберігає одностайність у баченні значущості застосування сучасних апаратурних комплексів для оцінювання біомеханіки постави та стопи. Висновки. Біомеханічні порушення опорно-рухового апарату у юних спортсменів мають істотний негативний вплив на ефективність тренувального процесу. Ці біомеханічні дисфункції знижують функціональні резерви найважливіших систем організму, що, у свою чергу, обмежує адаптаційні можливості юних спортсменів до зростаючих фізичних навантажень. Зокрема, порушення біомеханіки стопи можуть негативно впливати на рівновагу тіла та провокувати розвиток компенсаторних механізмів, які перевантажують увесь опорно-руховий апарат.