Професійна підготовка поліцейських в умовах сучасних викликів - Василенко, Олена Вікторівна; Драмарецька, Лариса Борисівна; Волік, Олена Валеріївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Стаття присвячена актуальному питанню освіти та підготовки поліцейських, що є основою ефективної системи внутрішньої безпеки та захисту. Оскільки боротьба зі злочинністю стала складнішою, загрози зростають, а також поліцейська діяльність передбачає постійну взаємодію з громадськістю, роль і підготовка поліції в демократичних суспільствах набула важливого значення. Метою є аналіз сучасних тенденцій та викликів поліцейської служби та відповідної потреби суттєвих змін у підготовці поліцейських; узагальнення основних принципів, а також ефективних навчальних методів та технологій підготовки поліцейських у сучасних умовах; дослідження знань, навичок та вмінь, необхідних правоохоронцям для успішної комунікації з громадськістю. Методи. Використовувалися методи порівняльного та диференційного аналізу сучасного cтану навчання та підготовки поліцейських, методи узагальнення базових принципів навчання, теоретичного аналізу літературних джерел та вивчення досвіду практичної реалізації досліджуваної проблеми. Результати. Належна підготовка поліцейських є вирішальним фактором для забезпечення розуміння офіцерами своєї ролі у правовій державі, ефективного вирішення суспільних конфліктів та екстремальних ситуацій, підтримки громадської довіри. Нові, складніші виклики, що стоять перед поліцією (сучасні стратегії боротьби зі злочинністю та її попередження, новітня техніка та оснащення тощо), впливають на ключові принципи підготовки поліцейських, а саме: дотримання високих професійних стандартів, відповідальність і неупередженість, етичне і мінімальне застосування сили, дотримання прав людей. Ефективні методи і стратегії навчання, такі як практико- і проблемно-орієнтоване навчання, системний і досвідний підхід, методи реалістичних симуляцій і ситуацій, адаптацій, – дозволяють сформувати у правоохоронців навички рішення проблем, критичного мислення, міжособистісної комунікації, стресостійкості. Висновки. Високоосвічені та якісно підготовлені поліцейські здатні ефективно вирішувати складні ситуації та приймати рішення, творчо мислити, взаємодіяти з громадськістю, проявляти повагу і неупередженість, крім володіння традиційними тактично-бойовими навичками, суворої дисципліни тощо. Підготовка і діяльність поліції, що базуються на дотриманні прав людини, правових знаннях і справедливості, методах деескалації конфліктів і розумного використання сили, також мають вирішальне значення. Нова Українська поліція, створена у 2014 році, нині проходить нелегкий, але важливий етап реформування і становлення з використанням найкращого світового досвіду.