Розвиток громадянських цінностей майбутніх учителів музичного мистецтва при опрацюванні образно-виражальних гармонічних засобів пісенного репертуару - Дубовий, Захар (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Публікація присвячена питанню шляхів формування громадянських цінностей майбутніх учителів музичного мистецтва, зокрема при опрацюванні образно-гармонічних засобів пісенного репертуару. Апелювали, що майбутні учителі музичного мистецтва мають усвідомлювати свою причетність до культурно-історичного спадку в романні не лише трансляції національних традицій музикування (що має вияв у добиранні музичного вислову на основі ладової, метро-ритмічних структур, смисловій і художній кореляції, художніх прийомів у музичному матеріалі), але також виявляти творче осмислення спадку попередників, надалі розвивати естетичні смаки власні через музичне мистецтво і смаки громадськості. Вагомим чинником розвитку громадянських цінностей є також усвідомлення ваги освітньо-просвітницької діяльності, що вможливлює трансляцію національних ідеалів через мистецькі надбання. Метою статті є розкриття змісту громадянських цінностей майбутніх учителів музичного мистецтва при опрацюванні народнопісенного репертуару. Методи. Досягненню мети слугували методи аналізу й синтезу психологічних розвідок задля визначення поняття «громадянські цінності», особливості їх формування у фахів із музичного мистецтва; при класифікації громадянських цінностей; описовий метод використовували у викладі фахово орієнтованих завдань, які сприятимуть розвитку громадянських цінностей; компонентний аналіз на етапі спостереження над образно-виражальними гармонічними засобами пісенного репертуару; художніми засобами і реалізаціями символів у текстах української народної пісні. Результати. Розвиток громадянських цінностей у здобувачів вищої музичної освіти вможливлений через актуалізацію словесних корелятів громадянськості, встановлення взаємозв’язку між художнім музичним і словесним образом у музичній матерії. У змісті курсу «Фаховий вокал» майбутні учителі музичного мистецтва ознайомлювались зі змістовим наповненням і специфікою реалізації громадянських цінностей, як-от: стереотипізація професії, що має вияв в актуалізації знань про культурно-історичний спадок, прагнення індивідуального творчого пошуку у музичному мистецтві; транслювати культурні надбання спільноті; цінності, пов’язані з усвідомленням соціального життя як вагомого чинника в соціальній регуляції громадян; цінності, пов’язані з системою знань про галузь (суголосні галузі); мовний патріотизм; шанобливе ставлення до культурно-історичного спадку інших народів. У змісті курсу «Фаховий вокал» майбутні здобувачі працювали над проєктом «Українські композитори: творчий поступ», у публікації оприлюднено результати роботи майбутніх фахівців над проєктом «Леся (Людмила) Василівна Дичко: творчий шлях». Зокрема грунтовно проаналізовано результати творчого опрацювання українською композиторкою народнопісенного репертуару: образно-виражальні гармонічні засоби, поєднання традиційних і сучасних прийомів у фольклорному музикуванні. Здобувачі наводили власні міркування стосовно моделі, якою реалізовано громадянську цінність – біографічний і творчий шлях митця в суспільстві. Здобувачі здійснювали пообразний і мовностилістичний аналіз тексту українських пісень, з’ясовували символьну реалізацію слів, визначали стилетвірну їх функцію, що дозволило формувати громадянську цінність – мовний патріотизм, відчуття громадянської ідентичності через мову (на основі народнопісенного матеріалу).