Інноваційні підходи до підготовки сучасного вчителя в контексті вимог Нової української школи - Грабовська, Тетяна Іванівна; Грабовський, Олександр Володимирович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: У статті проаналізовано теоретичні засади та сучасні тенденції інноваційної підготовки учителів у контексті вимог Нової української школи. Обґрунтовано, що глибока трансформація освітньої системи України зумовлює перегляд змістових, методичних і технологічних аспектів професійної підготовки педагога. Метою статті є всебічний аналіз теоретичних засад і сучасних тенденцій інноваційної підготовки учителів у контексті трансформаційних процесів Нової української школи та визначення ефективних підходів, здатних забезпечити формування високопрофесійного, мобільного, цифрово грамотного й готового до інновацій педагога. Методи дослідження: методологічне підґрунтя дослідження становлять компетентнісний, діяльнісний, особистісно орієнтований та акмеологічний підходи. Для досягнення поставленої мети застосовано аналіз наукових праць українських і зарубіжних дослідників, порівняння моделей педагогічної освіти різних країн, вивчення нормативних документів реформи НУШ, а також узагальнення практик підготовки вчителів за сучасними освітніми програмами. Метод контент-аналізу використано для виокремлення ключових інноваційних тенденцій, а метод теоретичного моделювання – для визначення структурних компонентів інноваційної підготовки. Результати дослідження: у ході дослідження з’ясовано, що інноваційна підготовка вчителя ґрунтується на гармонійному поєднанні сучасних педагогічних технологій, цифрових інструментів, практико-центричної та дослідницької діяльності, а також розвитку рефлексивної й інклюзивної компетентностей. Визначено провідні тенденції: цифрова трансформація освітніх програм, поширення змішаного та гібридного навчання, впровадження дослідницько-орієнтованих методів, удосконалення педагогічної комунікації, універсалізація навичок фасилітації, формування соціально-емоційної компетентності. Показано, що сучасний учитель має володіти комплексом компетентностей, визначених реформою НУШ, серед яких цифрова, комунікативна, проєктувальна, методична та інноваційна. Особливу увагу приділено практико-орієнтованій складовій, що включає партнерські програми університет-заклад післядипломної педагогічної освіти-школа, моделювання реальних освітніх ситуацій та розвиток умінь працювати в умовах варіативного освітнього середовища. Узагальнено міжнародний досвід Фінляндії, Канади, Сінгапуру та Великої Британії, який демонструє ефективність систем, орієнтованих на дослідницьку підготовку, педагогічну автономію та тривалі практики. Висновки: результати дослідження підтверджують, що інноваційна підготовка вчителя є ключовою умовою модернізації педагогічної освіти України. Її ефективність забезпечується інтеграцією сучасних освітніх технологій, розвитком цифрової та інклюзивної компетентностей, посиленням практичної складової навчання і підвищення кваліфікації, а також формуванням педагогіки партнерства. Адаптація міжнародного досвіду та впровадження комплексного підходу до організації професійної підготовки сприятимуть формуванню фахівця нового покоління, здатного ефективно діяти в інноваційному середовищі НУШ та відповідати викликам сучасної освіти.