Соціокультурний контекст медіації в міжкультурній комунікації в освітньому процесі закладу вищої освіти - Федоренко, Світлана Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Метою статті є висвітлення соціокультурної ролі медіації в міжкультурній комунікації в освітньому процесі сучасного закладу вищої освіти. Методи. У дослідженні використано низку теоретичних методів, з-поміж яких аналіз, синтез та узагальнення, що забезпечили системне опрацювання наукових теорій і положень, пов’язаних з визначенням медіації, її типологією та її соціокультурною роллю. Результати. Розглянуто медіацію в міжкультурній комунікації освітнього середовища закладу вищої освіти як складний, багатовимірний мультидисциплінарний феномен, який поєднує правові, соціокультурні, когнітивні та педагогічні аспекти. Схарактеризовано сучасне розуміння медіації, яке значною мірою виходить за межі традиційних моделей альтернативного врегулювання конфліктів і тлумачить медіацію як процес взаєморозуміння, співпраці, когерентності смислів та узгодження й інтерпретації культурно зумовленого змісту. Наголошено, що соціокультурний контекст відіграє визначальну роль у медіації, оскільки саме культурні відмінності формують очікування, моделі поведінки, комунікативні стратегії та способи інтерпретації інформації. У мультикультурному освітньому середовищі медіація стає не лише інструментом усунення конфліктів, а й засобом підтримки різноманіття, побудови конструктивного культурного діалогу, формування толерантності та розвитку критичного мислення. Багатовимірність феномену медіації відображена в окреслених чотирьох її типах – лінгвістичному, культурному, соціальному та педагогічному. Вони не існують ізольовано, а взаємодіють і взаємодоповнюють одне одного у реальних комунікативних ситуаціях. Висновки. Медіація слугує значущим інструментом формування інклюзивного, відкритого та гуманістично орієнтованого освітнього середовища. Вона надає можливість не лише забезпечити ефективну взаємодію між представниками різних культур, а й стимулювати розвиток ключових компетентностей ХХІ століття – міжкультурної компетентності, соціальної відповідальності, критичної рефлексії, комунікативної гнучкості та культурної чутливості.