Практика впровадження засобів цифровізації у професійну підготовку майбутніх фахівців сфери телекомунікацій з інформаційно-технологічним забезпеченням - Сотніченко, Юлія Олексіївна; Титова, Наталія Михайлівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Упровадження цифрових технологій у процес професійної підготовки майбутніх фахівців телекомунікаційної галузі спрямоване на підвищення ефективності освітнього процесу та формування конкурентоспроможних професіоналів, здатних до роботи в умовах цифрової трансформації суспільства. Мета статті – розкрити особливості організації освітнього процесу підготовки фахівців сфери телекомунікації з використанням сучасних інноваційних технологій. Методологічна основа дослідження представлена комплексом методів: аналіз та узагальнення літературних джерел, контент-аналіз інтернет-ресурсів; структурно-логічний аналіз моделей застосовування інноваційних технологій навчання; методи систематизації наукових даних. У результаті дослідження виявлено основні напрями цифровізації професійної підготовки майбутніх телекомунікаційних фахівців та конкретизовано функціональні можливості таких інструментів: мережеві симулятори (Cisco Packet Tracer, GNS3), платформи для практичної підготовки (NetLab+, Remote Labs), системи управління навчанням (Moodle, Google Classroom) та спеціалізовані хмарні середовища для моделювання протоколів і алгоритмів передавання даних. Окреслено ефективність їхнього застосування у дистанційному та змішаному навчанні, зокрема у формуванні навичок проєктування мереж, аналізу трафіку, конфігурування обладнання, управління інформаційними потоками та гарантування кібербезпеки. Показано, що використання цифрових засобів суттєво підвищує інтерактивність освітнього процесу, індивідуалізує навчальні траєкторії, забезпечує доступ до практичного досвіду роботи із сучасними телекомунікаційними системами навіть у дистанційному форматі. Висновки. Доведено, що впровадження інноваційних цифрових технологій у професійну підготовку майбутніх фахівців телекомунікацій сприяє формуванню професійних компетенцій, практико орієнтованому навчанню, розвитку технічного мислення, навичок роботи з даними та телекомунікаційним обладнанням. Цифрові технології трансформують освітній процес у комплексну, технологічно насичену, інтерактивну платформу, що відповідає вимогам цифрової економіки, сучасних ринків телекомунікацій та інформаційного суспільства.