Ефективність змішаного навчання в закладах професійної освіти в умовах освітніх трансформацій - Лазаренко, Гліб Сергійович; Усик, Олена Федорівна; Жигло, Володимир Валентинович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
В умовах стрімких суспільних змін та цифровізації глобального освітнього простору особливої уваги набуває питання пошуку гнучких та результативних освітніх стратегій. Метою цього дослідження є виявлення ефективності змішаного навчання у закладах професійної освіти в умовах сучасних освітніх трансформацій, зумовлених інтеграцією технологічних інновацій, динамічними змінами ринку праці та потребою в підвищенні якості підготовки фахівців. Основна увага приділяється визначенню педагогічних, організаційних і технологічних чинників, що забезпечують результативність поєднання традиційних і дистанційних форм навчання. У процесі дослідження застосовано комплекс теоретичних та емпіричних методів: аналіз і узагальнення наукових джерел, педагогічне спостереження, анкетування здобувачів освіти та викладачів, експертне оцінювання ефективності впроваджених освітніх моделей, а також елементи педагогічного експерименту. Використано порівняльно-аналітичний підхід для виявлення взаємозв’язків між рівнем цифрової компетентності учасників освітнього процесу та результатами навчальної діяльності. Отримані результати засвідчили, що впровадження змішаного навчання підвищує мотивацію студентів, сприяє формуванню індивідуальних освітніх траєкторій і забезпечує більш гнучку організацію навчального процесу. Показано, що ефективність навчання зростає за рахунок поєднання інтерактивних онлайн-інструментів, візуалізації навчального матеріалу та можливості асинхронної взаємодії. Водночас виявлено низку труднощів – недостатню готовність педагогічних кадрів до цифрової трансформації, нерівний доступ до технологічних ресурсів і потребу в адаптації навчальних програм до нових освітніх форматів. Висновки. Встановлено, що змішане навчання є ефективною моделлю професійної освіти, здатною забезпечити якісну підготовку майбутніх фахівців в умовах швидких освітніх змін. Для підвищення його результативності рекомендується розробити єдині стандарти впровадження змішаного навчання, створення системи підвищення кваліфікації педагогів та розширення доступу до цифрових освітніх ресурсів.