Фізкультурно-оздоровча робота закладу дошкільної освіти як чинник гармонійного розвитку дитини - Левінець, Наталія Валентинівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті окреслено сучасні трансформації змісту та організації фізкультурно-оздоровчої роботи в закладі дошкільної освіти. Наголошено на необхідно розглядати фізкультурно-оздоровчі заходи як комплексну систему освітньо-оздоровчих впливів. Метою дослідження стало узагальнення наявних підходів до розуміння концептуальних засад фізкультурно-оздоровчої роботи в закладі дошкільної освіти; стратегій трансформації змісту та організаційно-методичних засад фізкультурно-оздоровчої роботи, які забезпечують гармонійний розвиток дитини. Застосовані в роботі аналітико-теоретичні методи дозволили сформувати цілісне уявлення про фізкультурно-оздоровчу роботу закладу дошкільної освіти як систему організаційно-методичних психолого-педагогічних, соціокультурних та лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на збереження та зміцнення здоров’я дітей. У процесі дослідження з’ясовано, що гармонійний розвиток дитини зумовлений єдністю вроджених задатків та соціальних, в тому числі і освітніх впливів, особлива роль належить одному з провідних видів діяльності - руховій активності. Фізкультурно-оздоровча робота гарантує гармонійність розвитку дитини за умови дотримання низки ключових вимог: цілеспрямованість, різноманітність, емоційна насиченість. Основними напрямками реалізації оздоровчої стратегії мають стати: інтеграція рухової активності у всі аспекти освітнього процесу; забезпечення психоемоційного добробуту; екологізація оздоровлення; прищеплення навичок культури харчування; сприяння формуванню соціально-комунікативних навичок. В умовах кризових явищ організаційні моделі фізкультурно-оздоровчої роботи у закладі дошкільної освіти передбачають варіативність форм, високий рівень адаптивності до умов довколишнього середовища, урахування індивідуальних потреб дітей та різних соціально-економічних факторів. Змістове наповнення фізкультурно-оздоровчої роботи охоплює сукупність сучасних методів, прийомів та інноваційних форм, що максимізують оздоровчі впливи завдяки ефективній інтеграції фізичних вправ (різних видів рухової активності), психоемоційних технік та соціально-комунікативної взаємодії. Отже, фізкультурно-оздоровча робота виступає важливим чинником гармонійного розвитку дитини, адже забезпечує поєднання рухової активності, формуванню навичок здоров’язбережувальної поведінки та соціальної взаємодії. Її системна організація сприяє збереженню та зміцненню здоров’я, пізнавального та соціально-комунікативного розвитку, а також формуванню цілісного увлення про здоровий спосіб життя, що є необхідною умовою становлення здорової особистості дитини.